Wereldtop participatief design komt samen aan UHasselt voor PDC 2018    20 aug 2018

Wereldtop participatief design komt samen aan UHasselt voor PDC 2018
20 aug 2018

CONTACTPERSOON

Prof. dr. Liesbeth HUYBRECHTS

32-11-292195

liesbeth.huybrechts@uhasselt.be

Ontwerpers en onderzoekers wereldwijd verzamelen van 20 tot 24 augustus in Hasselt en Genk voor de Participatory Design Conference (PDC). Een conferentie waar participatieve projecten centraal staan. Projecten in dienst van de gemeenschap, ontwikkelt samen met die gemeenschap.

“Participatieve projecten zijn overal te vinden in onze samenleving”, legt organisatrice prof. dr. Liesbeth Huybrechts uit. “Of het nu gaat over de overkapping van de Antwerpse ring, hoe een bepaald product of website er moet uitzien of welke naam het nieuwe stadhuis moet krijgen. Steden, gemeenten en zelfs bedrijven betrekken almaar vaker burgers in hun beslissingen. De burger vraagt hier ook naar, alleen hoe kan je deze participatie zo kwalitatief mogelijk uitwerken als bestuur of bedrijf?”

Eerste participatieve conferentie in Vlaanderen

“Om daarop een antwoord te geven organiseert UHasselt samen met LUCA, School of Arts, de steden Hasselt en Genk en Z33 de Participatory Design Conference”, vertelt Liesbeth. “Het is meteen de eerste keer dat deze internationale conferentie in Vlaanderen doorgaat.” Ontwerpers en onderzoekers wereldwijd verzamelen aan de Oude Gevangenis van UHasselt, de campus van LUCA, School of Arts in Genk en in Z33, Huis voor Actuele Kunsten om er tijdens de vele workshops, lezingen, debatten en tentoonstellingen na te denken over participatieve projecten en ontwerpen (van steden, producten, ICT-systemen, etc.).

Participatieve projecten kennen een lange traditie in Scandinavië waarbij de burger actief betrokken wordt om mee na te denken en mee vorm te geven. “Tien jaar geleden zijn ook wij met UHasselt begonnen met het uitdenken van participatieve projecten. Zo werkten we al projecten uit met de inwoners van Godsheide om hun buurt vorm te geven en denken we met de steden Hasselt en Genk en met de Vlaamse overheid na hoe we burgers kunnen betrekken in het werken rond complexe thema’s zoals verdichting, duurzaamheid, werk en mobiliteit”, legt Liesbeth uit.

Hulp van internationale experten

De aanwezige internationale experten zullen zich tijdens het congres ook buigen over drie geselecteerde Limburgse projecten en hen tips geven om participatief te (blijven) werken.

• Zo is er een Hasseltse crèche die al vele decennia de hulp van ouders inschakelt voor de dagdagelijkse karweien, maar nu merkt dat ouders door het drukke werk almaar minder tijd hiervoor kunnen vrijmaken.
  • De gemeente Heist-op-den-Berg ziet dan weer dat burgers wel betrokken willen worden, maar daarom niet meteen tijd willen vrijmaken om ’s avonds naar een informatieavond of buurtvergadering te komen.
  • En tijdens een bezoek aan het kunstproject LABIOMISTA van Koen Vanmechelen in Zwartberg, Genk zullen de experten raad geven over hoe LABIOMISTA de buurt niet enkel extra kan betrekken in haar werking, maar er ook – omgekeerd – een nieuwe dynamiek.

Ook de niet-academische wereld is welkom tijdens dit congres. Zo vindt er in Z33, Huis voor Actuele Kunsten een open debat plaats over het belang van participatie in onze samenleving waar iedereen kan aan deelnemen.Ha

Grootkeukens & topchefs

“We sluiten het evenement ook groots af met een participatief dinner in samenwerking met de stad Hasselt”, vertelt Liesbeth. “Drie Hasseltse grootkeukens zullen namelijk samenwerken met drie Hasseltse topchefs om een vegetarisch, gluten- en lactosevrij recept uit te werken. Grootkeukens staan vaak onder een zware tijdsdruk, daardoor zijn dit soort specifieke recepten vaak een onmogelijke opdracht. Met de hulp van de topchefs willen ze nu tot een gerecht komen dat ook echt bij hen op de kaart kan komen te staan. En zo gaat Participatief ontwerp dus niet enkel over het betrekken van burgers in het ontwerpen van pleinen en gebouwen, maar ook over eten in het hospitaal, het rusthuis,...” besluit Liesbeth.

De Participatory Design Conference 2018 is een organisatie van UHasselt, Luca School of Arts, de steden Hasselt en Genk, kunstencentrum Z33. Met steun van KU Leuven, VUB, TU Delft, Aalborg University, imec, M-iti, Desis Network en Cumulus.