Logo UHasselt

menu

UHasselt


Nieuws

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

800.000 euro onderzoeksgeld om geheimen van zenuwstelsel in onze darmen te ontrafelen    24 mei 2019

800.000 euro onderzoeksgeld om geheimen van zenuwstelsel in onze darmen te ontrafelen
24 mei 2019

EXTERNE CONTACTPERSOON

Werend Boesmans (BIOMED)

+3211269165

werend.boesmans@uhasselt.be

Ons enterisch zenuwstelsel, in kindertaal ook wel het ‘buikbrein’ genoemd, is erg complex. “Dit zenuwstelsel speelt een grote rol bij gastro-intestinale ziektes, maar zou ook van belang zijn voor aandoeningen zoals depressie of autisme”, zegt prof. dr. Werend Boesmans. “Hoe de neurale circuits in het enterische zenuwstelsel precies werken is voor een groot deel nog een mysterie.” De volgende vijf jaar zal prof. Boesmans aan Universiteit Maastricht en UHasselt een onderzoeksteam leiden om hierrond nieuwe inzichten te verkrijgen. Hij krijgt hiervoor een Vidi-beurs van De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

“Onze buik bevat in feite ons tweede brein”, zegt Werend Boesmans. “In de wand van onze darmen bevindt zich een uitgebreid netwerk van cellen gelijkaardig aan dat in onze hersenen. Maar die neurale circuits zijn moeilijk te doorgronden. De volgende vijf jaren zullen we nu aan de Universiteit Maastricht en UHasselt met een team van onderzoekers dit zenuwstelsel verder proberen te ontrafelen.”

Werend Boesmans en zijn team krijgen hiervoor 800.000 euro onderzoeksgeld van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. “Met deze Vidi beurs gaan we zeer specifiek de rol van enterische gliacellen bestuderen. Van gliacellen werd gedacht dat ze enkel een ondersteunende functie hebben in ons lichaam. Ondertussen weten we dat deze cellen erg belangrijk zijn voor gastro-intestinale functies. Ik noem ze daarom ook wel eens de architecten van het enterisch zenuwstelsel.”

Depressie of autisme

Door nieuwe inzichten te verkrijgen in het buikbrein hopen de onderzoekers meer te weten te komen over gastro-intestinale ziekten zoals prikkelbare darm syndroom, maar ook over de rol die onze darmen spelen in het ontstaan van neurologische en mentale aandoeningen. “Eerdere studies hebben al aangetoond dat er een link is tussen het enterische zenuwstelsel en bijvoorbeeld het ontstaan van depressies. Met dit onderzoek willen we het mechanisme hierachter dus ontrafelen”, besluit prof. Boesmans.

Over NWO Vidi-beurs:

Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Binnen de Vernieuwingsimpuls zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.

Het persbericht van NWO en de andere Vidi-beurzen kan u hier raadplegen