De nieuwste UHasselt-colleges voor Universiteit van Vlaanderen    28 feb 2019

De nieuwste UHasselt-colleges voor Universiteit van Vlaanderen
28 feb 2019

De afgelopen weken mochten weer heel wat experts van UHasselt het podium van Universiteit van Vlaanderen overnemen. Van bochtige beekjes tot deals maken met de fiscus, heel wat uiteenlopende topics kwamen aan bod. Heb je er toevallig eentje gemist? Geen nood, wij zetten de nieuwste colleges voor jou op een rij.

Prof. dr. Elly Van de Velde: Mag iedereen het op een akkoordje gooien met de fiscus?

Een deal sluiten met de fiscus zodat je je waakhond, je nieuwe tv of je halve huis mag aftrekken van de belastingen? Da's iets wat ondernemers doen, maar gewone mensen moeten gewoon hun belastingen betalen. Denken heel wat mensen. Maar guess what... iederéén kan een deal sluiten met de fiscus. Binnen bepaalde grenzen... Waar die grenzen liggen vertelt professor dr. Elly Van de Velde je graag.

drs. Robin Marx: Kunnen ze het internet niet sneller maken?

Wist je dat Amazon miljoenen euro's extra winst maakt voor elke 100ms dat hun site sneller is? Pijlsnel internet is booming business. Computerwetenschapper Robin Marx van Universiteit Hasselt onderzoekt waarom sommige sites traag zijn en haperen en andere niet.

dr. ir. Kathleen Smolders: Brengt je groendak je geld op?

Het gaat niet goed met onze Vlaamse steden. De lucht is er zo vuil en ongezond dat we er dringend iets aan moeten doen. Elk blaadje of sprietje groen helpt. En voor wie geen tuin heeft om een boom te planten is een groendak misschien een slim alternatief. Nog niet helemaal overtuigd van mos of gras op je dak? Te duur? Volgens dr. ir. Kathleen Smolders (UHasselt) is het nochtans een slimme investering.

Prof. dr. Alain De Vocht: Hebben beken bochten nodig?

Een bochtige beek is ambetant: als je wil kajakken, zit je om de 10 meter vast in een bochtje, boten moeten bijsturen en je kan je huis niet netjes aan de oever bouwen. En toch pleit de Hasseltse bioloog Alain De Vocht voor meer bochten in beken! En dat heeft iets te maken met overstromingen én vergeten vissen.

Prof. dr. Jan Colpaert: Waarom zijn schimmels zo slecht nog niet?

Een etensrestje in de keuken is veranderd in een harig monster of je hebt jeukende tenen na je laatste zwempartij. Bij het zien van schimmels word je zelden vrolijk. Iemand die wel helemaal blij wordt bij horen van het woord schimmel is Jan Colpaert van de UHasselt. Fungi, noemt hij ze. Ze komen namelijk goed van pas! (en niet enkel en alleen in de vorm van een heerlijke portobelloburger op je bord)