Dit zijn de winnaars van Chemonomics!    6 mei 2019

Dit zijn de winnaars van Chemonomics!
6 mei 2019

CONTACTPERSOON

Prof. dr. Wanda GUEDENS

32-11-268324

wanda.guedens@uhasselt.be

“Batterrun” is gekroond tot winnaar van Chemonomics 2018-2019. Chemonomics is een project van de vakgroep chemie van UHasselt om leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs wetenschappelijk te inspireren en zin te laten krijgen in ondernemen. “Batterrun won de prijs voor hun ‘powerbank-schoenen’ een knap ontwerp dat zowel staand als wandelend energie produceert”, zegt prof. dr. Wanda Guedens, initiatiefnemer van Chemonomics.

Vier secundaire scholen: het Atlascollege in Genk, Atheneum Plus en Virga Jesse college in Hasselt en het IKSO in Hoeselt deden dit jaar mee met het pilootproject Chemonomics. “In het begin van dit schooljaar kregen de leerlingen een wetenschappelijk artikel rond duurzame energie”, zegt dr. Kristien Brassinne (stafmedewerker educatieve STEM-projecten). “Aan de hand van dit artikel gingen de leerlingen aan de slag om zelf een nieuw of verbeterd product of toepassing te creëren, hiervoor kregen ze hulp van doctoraatsstudenten Chemie van UHasselt. En dat leverde heel wat creatieve ontwerpen op”, voegt dr. Melissa Thys (educatieve medewerker School voor Educatieve Studies (SES)) er aan toe. De slotshow vond plaats op 3 mei aan UHasselt en werd in goede banen geleid door Kathia Reynders (educatieve medewerker SES). De projecten werden beoordeeld door een strenge maar rechtvaardige jury waarin zowel interne als externe experten zetelden.

Hoofdprijs voor energie-opwekkende schoenen

Atheneum Plus kaapte de hoofdprijs weg met het meest indrukwekkende project van de dag, kortom WOW! Het bedrijf 100% wekt met hun Batterrun 'powerbank'-schoenen energie op door te wandelen en te staan (piëzo-elektrische effect en ingebouwde zonnepanelen) en denken hierbij ook aan de veiligheid van nachtjoggers met ingebouwde LED-verlichting in de schoen. “Batterrun heeft aan alles gedacht zowel op wetenschappelijk als economisch vlak. Ze waren enthousiast, hadden een mooi opgebouwde presentatie en vertrokken vanuit een duidelijk probleem: duurzame energie opwekken en veiligheid” besluit prof.dr. Wanda Guedens.

Nog meer knappe uitvindingen

Atlascollege Genk vertegenwoordigde de grootste groep leerlingen en maakte een auto met waterstof producerende zonnepanelen (Liedelsquad), een dienst van waterstofstations voor duurzaam reizen over heel Europa (H-box), een milieuvriendelijke bus (Lithium), energiezuinige printplaten voor de batterijen van E-bikes (Hakuna Matata), een festivalrugzak met zonnepanelen en speakers (ELIA), een draagbaar compostvat dat elektriciteit opwekt voor kampeerders (Stinky Project) en het meest innoverende project van de dag: FloFlo (‘Floating Flower) dat duurzame energie opwekt uit afvalwater dankzij een microbiële brandstofcel (HKT Micro Energy).

Virga Jesse college vond dan weer YXRO E-compost uit: door te sorteren levert compost de stroom van je GSM of buitenverlichting en dit dankzij bacteriën.

IKSO (Hoeselt) ging lopen met de meeste prijzen en bedacht Bactrogyn, een plan dat per woonwijk uitwerpselen in de riolering via filtering in een speciale tank omzet met behulp van bacteriën tot brandstof zoals waterstof en methaangas. Het meest duurzame technologieproject was Antmosphere met hun eigen coole logo. Antmosphere capteert CO2 en zet dit via mierenzuur om tot bruikbare eindproducten zoals koolstof. Hun slogan: ‘It’s a diamond way to save the planet’. De publieksprijs evenals de prijs voor economisch gezondst bedrijf ging naar Genovo. Genovo maakt ‘power windows’ die zowel bij zon als bij regen energie opwekken. Zij mikken op grote appartementen of kantoorgebouwen die met een waterreservoir op het dak volledig zelfvoorzienend worden.

En de winnaars zijn…

Meest Indrukwekkend Project – WOW!

Batterrun (100%)

Ortwin Reynders, Ismael Warnants, Seppe Degelin Willekens, Jacques Knaepen

GO Atheneum Hasselt

(Mevr. Cartuyvels)