Interesse in ingenieurswetenschappen bij jongeren stijgt    18 apr 2019

Interesse in ingenieurswetenschappen bij jongeren stijgt
18 apr 2019

CONTACTPERSOON

Prof. dr. ir. Wim DEFERME

32-11-268874

wim.deferme@uhasselt.be

Een dertigtal laatstejaarsscholieren maken vandaag, tijdens de paasvakantie, kennis met de opleiding industriële ingenieurswetenschappen van UHasselt (i.s.m. KU Leuven). “Met het evenement TAST-INGs tonen we de jongeren wat het werk van een industrieel ingenieur inhoudt”, zegt één van de organisatoren prof. ir. Wim Deferme. “En we zien dat alsmaar meer jongeren interesse hebben voor een technisch-wetenschappelijke opleiding. De workshop is dit jaar volzet, we hebben zelfs even een wachtlijst moeten aanleggen.”

“Al jaren is er in onze maatschappij een algemene trend naar meer digitalisering en automatisering. En dat zorgt voor een steeds grotere vraag naar technisch-wetenschappelijk geschoolde mensen”, vertelt Wim Deferme. “We zijn dan ook heel blij om te zien dat meer en meer jongeren interesse tonen in een ingenieursopleiding. Want het profiel van een industrieel ingenieur, die niet alleen weet hoe hij ontwerpen moet maken maar deze ook in de praktijk kan implementeren, biedt perfect een antwoord op de noden van onze maatschappij.”

Denken als een ingenieur

En het is ook net daar waar het evenement TAST-INGs rond draait. Tijdens dit evenement van UHasselt en KU Leuven leren de jongeren hoe ze met technologie en kennis uit verschillende disciplines een ‘nooit stilvallende machine’ kunnen ontwerpen. “We leren hen hierbij denken en problemen aanpakken als een ingenieur”, zegt medeorganisator ir. Gert Vanhees. “Want het leven van een industrieel ingenieur is er eentje van projectmatig denken, werken in groep, plannen, ontwerpen, implementeren en kritisch reflecteren om op die manier een zo efficiënt mogelijk product/proces te bekomen. Dit soort oefening toont de scholieren dan ook perfect wat er van hen verwacht wordt, tijdens hun studie en in het (latere) bedrijfsleven.”

Stijgende interesse

De TAST-INGs sessie vandaag is met dertig deelnemers volzet. Wim Deferme: “We zijn heel blij met dit enthousiasme bij de scholieren. Het toont dat alsmaar meer jongeren interesse hebben in een ingenieursopleiding. Dat zien we ook aan onze inschrijvingscijfers die al enkele jaren stijgen. Zo schreven we dit academiejaar 10 procent meer generatiestudenten in voor de opleiding industriële ingenieurswetenschappen. En dat is goed nieuws, want wanneer we de alledaagse problemen in de wereld het hoofd willen bieden en onze productiemachines nog efficiënter willen maken, dan moet die trend zich de komende jaren volop doorzetten. ”