Lousin Moumdjian wint Diversiteitsprijs 2019    19 sep 2019

Mevrouw Lousin MOUMDJIAN

32-11-269371

lousin.moumdjian@uhasselt.be

Lousin Moumdjian, doctoraatsstudente aan de faculteit Revalidatiewetenschappen, is de winnares van de Diversiteitsprijs 2019. Een prijs (1.500 euro) waarmee UHasselt en Het Belang van Limburg een (doctoraats)student met een migratieachtergrond bekronen die een voorbeeldfunctie vervult voor medestudenten. “Als Armeense, geboren en opgegroeid in Koeweit en hogere studies afgelegd in Praag, is Lousin een toonvoorbeeld van diversiteit”, zegt rector Luc De Schepper. “Met haar doctoraat rond MS-revalidatie realiseert ze niet alleen wetenschappelijk, maar ook maatschappelijk een grote meerwaarde.”

“Deze prijs is een heel mooie verrassing, ik ben zeer vereerd”, zegt een dolgelukkige Lousin Moumdjian. “Ik draag deze prijs op aan mijn moeder en vader, die mij altijd het belang van onderwijs hebben benadrukt en mij hebben geleerd om mijn dromen na te jagen. Dankzij hen ben ik de persoon geworden die ik vandaag ben.”

Diversiteit in het kwadraat

De voorouders van Lousin Moumdjian ontvluchtten Armenië tijdens de Armeense genocide en bouwden een nieuw leven op in Syrië en later Koeweit. Daar werd Lousin in 1990 geboren. Toen Lousin tien jaar oud was, wist haar moeder haar familie te overtuigen om Lousin naar een internationale school te laten gaan. “Ik groeide op binnen een traditionele Armeense gemeenschap. Op deze school kwam ik plots in contact met de hele wereld, en die internationale contacten hebben mijn leven verrijkt”, zegt Lousin. Haar hogere studies kinesitherapie legde ze vervolgens af aan de Karelsuniversiteit van Praag. In 2014 kwam Lousin in contact met Peter Feys, huidig decaan van de faculteit Revalidatiewetenschappen aan UHasselt. Waarna ze op vrijwillige basis een onderzoeksstage opstartte binnen REVAL, het studiecentrum voor revalidatieonderzoek van UHasselt. Twee jaar later startte haar gezamenlijke doctoraat aan onze universiteit en UGent. Hier onderzoekt ze de impact van muziek op MS-revalidatie.

Internationalisering

“Lousin bracht een ware internationalisering op gang binnen onze faculteit”, zegt Peter Feys, decaan van de faculteit Revalidatiewetenschappen, die haar in naam van de faculteit voordroeg voor deze prijs. “Lousin is een trekker in verschillende Europese netwerken en is met haar open, sociale en positieve persoonlijkheid en vele internationale contacten een voorbeeld voor buitenlandse jonge mensen met interesse in kinesitherapie en revalidatie, in het bijzonder uit regio's met laag onderwijsniveau. De wereld komt langs aan onze faculteit, en dat is mede dankzij Lousin.”

“Die woorden betekenen heel veel voor mij”, zegt Lousin. “Ik heb het voorrecht gehad om te kunnen studeren, en heb ontelbaar veel dierbare herinneringen kunnen opdoen tijdens mijn contacten met zoveel diverse nationaliteiten. Mensen geven mij energie, en die energie wil ik graag gebruiken om een verschil te maken in mijn onderzoek, voor mijn patiënten én voor de samenleving.”