Logo UHasselt

menu

UHasselt


Nieuws

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Low-level lasertherapie bij borstkankerpatiënten van start in lasercentrum LCRC    20 nov 2019

Low-level lasertherapie bij borstkankerpatiënten van start in lasercentrum LCRC
20 nov 2019

CONTACTPERSOON

dr. Jolien ROBIJNS

32-11-309989

jolien.robijns@uhasselt.be


Vanaf januari 2020 kunnen borstkankerpatiënten terecht voor low-level lasertherapie in het nieuwe lasercentrum van het Limburg Clinical Research Center (UHasselt-Jessa-ZOL). Deze unieke therapie helpt om pijnlijke huidontstekingen, veroorzaakt door bestraling, te genezen. “De afgelopen jaren hebben we in ons wetenschappelijk onderzoek het nut van deze therapie al bewezen. In het nieuwe lasercentrum kunnen we deze behandeling nu ook breed aanbieden aan borstkankerpatiënten”, zeggen Prof. Dr. Jeroen Mebis en dr. Jolien Robijns.

Kankerpatiënten die een bestralingsbehandeling ondergaan, lopen een groot risico op radiodermitis. Dat zijn pijnlijke huidontstekingen die kunnen gaan van rode uitslag tot open, vochtige wonden in de huidplooien of het volledige bestralingsgebied. Binnen het Limburg Clinical Research Center, het samenwerkingsverband tussen UHasselt, Ziekenhuis Oost-Limburg en Jessa Ziekenhuis, zijn er al grote stappen gezet in de behandeling van radiodermitis door middel van low-level lasertherapie. “Hierbij wordt infrarood laserlicht gebruikt om de wondheling te stimuleren. Deze therapie zullen we nu breed aanbieden aan borstkankerpatiënten in het nieuwe lasercentrum het ‘Limburgs Oncologisch Laser Instituut (LowLIght)”, zegt dr. Jolien Robijns.   

Behandeling twee maal per week

“Tot nu behandelden we patiënten enkel in studieverband, met de opstart van dit lasercentrum willen we veel meer borstkankerpatiënten deze therapie aanbieden”, zegt oncoloog Prof. Dr. Jeroen Mebis. Daarvoor wordt er gewerkt met risicogroepen. “Uit eerder onderzoek blijkt dat sommige patiënten meer kans hebben dan anderen op het krijgen van pijnlijk huidwonden na bestraling. Bij borstkankerpatiënten gaat het dan specifiek over patiënten met zwaardere borsten. Na een screening door hun eigen arts, kunnen risicopatiënten aangeraden worden om in te stappen in onze lasertherapie. Ze zullen dan twee keer per week in het lasercentrum langskomen voor een low-level laserbehandeling uitgevoerd door een verpleegkundige, gespecialiseerd in wondzorg. Patiënten die niet behoren tot de risicogroep maar toch te maken krijgen met radiodermitis kunnen bij ons terecht onder voorschrift van de arts”, aldus nog Prof. Mebis.

Drie lasertoestellen

Het lasercentrum ‘LowLIght’ heeft drie lasertoestellen om patiënten te behandelen. Twee lasertoestellen zijn beschikbaar in Huis 9, aan het Jessa Ziekenhuis. Een derde toestel in het Ziekenhuis Oost-Limburg. “Naast de behandeling van de huidreacties, kunnen patiënten met kanker ook bij ons terecht voor lasertherapie om aftjes in de mond die ontstaan ten gevolge van chemotherapie of bestralingen sneller te doen genezen.”, haalt Prof. Mebis aan.

Opleidingscentrum

Naast de behandeling van patiënten wil het LCRC van dit lasercentrum ook een opleidingscentrum voor lasertherapie maken. “De kennis die we de afgelopen jaren hebben opgedaan in de behandeling van radiodermitis door lasertherapie is uniek”, zegt Jolien Robijns. “In ons lasercentrum zullen we alle expertise bundelen en willen we een leercentrum zijn voor experten binnen en buiten België. Daarnaast blijven onze wetenschappelijke studies hier verderlopen. Zo onderzoeken we ook het effect van low-level lasertherapie in de behandeling van radiodermitis bij hoofdhalskanker.

Recentelijk is ook doctoraatsstudente Joy Lodewijckx bij de onderzoeksgroep van Prof. Mebis gekomen. Zij onderzoekt binnen haar project het gebruik van low-level lasertherapie bij chemotherapie-geïnduceerde nevenwerkingen, meer bepaald ter preventie van zenuwpijnen en het bevorderen van haargroei.

Het lasercentrum van het Limburg Clinical Research Center werd mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van:

 • Kom op tegen Kanker
 • Limburgs Kankerfonds
 • Limburgse Kankersamenwerking
 • Tokap
 • Live a Life
 • Stichting tegen kanker - Levensloop Hasselt
 • ASAsrl
 • Provincie Limburg
 • Limburg Sterk Merk
 • Vlaamse overheid
 • Limburg Clinical Research Center – UHasselt, ZOL, Jessa

Dit project kadert binnen het Limburg Clinical Research Center (LCRC), een samenwerkingsverband voor academisch klinisch onderzoek tussen de Universiteit Hasselt, Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL, Genk) en Jessa Ziekenhuis (Hasselt). LCRC ontstond uit het Limburg Clinical Research Program dat mede gefinancierd werd door de Stichting Limburg Sterk Merk (LSM), en de Provincie Limburg en de Vlaamse Overheid in kader van het SALK.