Logo UHasselt

menu

UHasselt


Nieuws

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Onderzoeksinstituut BIOMED bestaat 20 jaar    14 jun 2019

Onderzoeksinstituut BIOMED bestaat 20 jaar
14 jun 2019

CONTACTPERSOON

Prof. dr. Niels HELLINGS

32-11-269268

niels.hellings@uhasselt.be


Feest bij BIOMED, het biomedisch onderzoeksinstituut van UHasselt bestaat 20 jaar. Dat viert het instituut onder meer met een congres, een feestelijke academische zitting en een eredoctoraat voor immunoloog Arne Akbar. “Twintig jaar geleden zijn we gestart met 5 onderzoekers gespecialiseerd rond MS-onderzoek, vandaag zijn we al met 150 en zijn we bezig met onderzoek naar vele verschillende aandoeningen van de hersenen en het afweersysteem”, zegt Piet Stinissen, decaan van de Faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen.  

In 1999 ontstond BIOMED uit het Dokter Willemsinstituut. Het onderzoeksinstituut specialiseerde zich in de beginjaren rond MS-onderzoek, met de steun van de MS-kliniek in Overpelt. Later kwamen daar ook andere onderzoeksdomeinen bij. “BIOMED richt zich nu op drie grote onderzoeksvelden”, zegt Niels Hellings, directeur van Biomed. “Immunologie, neurowetenschappen en cardiovasculaire ziekten. Het gaat dan over onder meer MS-onderzoek, maar ook over onderzoek naar hartfalen, alzheimer en ruggenmergletsels.”

En dat leverde het onderzoeksinstituut al knappe resultaten op. Het MS-onderzoekscentrum behoort tot de top 20 van Europa, met zelfs een tweede plaats in de BeNeLux. Enkele jaren geleden werd er ook een VIB onderzoeksgroep opgestart aan BIOMED. “Zeg maar gerust de Champions League in het biotechnologisch onderzoek”, zegt Niels Hellings. “Hier focussen wij op onderzoek naar risicofactoren in voeding, zoals een hoge zoutinname.”

Met dank aan tUL & Provincie Limburg

Doorheen de geschiedenis van BIOMED speelt ook de samenwerking met de Universiteit van Maastricht een zeer grote rol. Binnen het instituut zijn er proffen met een aanstelling aan beide universiteiten, waarbij nieuwe kennis steevast gedeeld wordt. Dankzij de samenwerking binnen de tUL (transnationale Universiteit Limburg) konden er in de beginjaren ook nieuwe masteropleidingen ingericht worden in de biomedische wetenschappen. Dit zorgde voor een grote groei aan studenten binnen de opleiding en een kweekvijver voor BIOMED.  

“Ook de provincie Limburg is een grote partner in de voorbije twee decennia”, zegt Piet Stinissen. “Via onder meer LSM-middelen hebben wij niet alleen kunnen investeren in wetenschappelijk onderzoek maar ook in de infrastructuur, gebouwen en apparatuur. Hierdoor is BIOMED kunnen uitgroeien tot een trekker van deze regio in de life sciences”. Verder kon BIOMED ook rekenen op financiële steun vanuit Vlaanderen en Europa, onder meer via verschillende Interreg-projecten.

Eredoctoraat Arne Akbar

Biomed reikt ter ere van haar verjaardag ook een eredoctoraat uit. Immunoloog aan de University College London, Arne Akbar wordt de nieuwe eredoctor van UHasselt. “Professor Akbar is al meer dan 40 jaar een expert in het onderzoek rond immunologie, zijn onderzoek naar de aftakeling van het immuunsysteem door veroudering is wereldwijd bekend”, zegt promotor Niels Hellings. “Akbar bestudeert hoe het immuunsysteem zich reguleert bij mensen in een gezond en ziek lichaam. Veel van zijn onderzoeksresultaten vormen de basis voor klinisch onderzoek in centra wereldwijd. Denk hierbij aan de identificatie van T-geheugencellen en hoe deze in vivo getraceerd kunnen worden.”

De afgelopen jaren is Prof. Akbar er samen met zijn team in geslaagd om de veroudering van het immuunsysteem in de huid van oudere mensen te bestuderen. Hiermee zijn zij de eerste om aan te tonen dat het verouderingsproces bij mensen kan omgekeerd worden. In nauwe samenwerking met de farma-industrie werken zij nu aan nieuwe therapieën om de immuniteit bij ouderen tegen kanker te versterken.