Prestigieuze ‘Early career prize’ voor UHasselt-onderzoeker Karel Proesmans    7 mei 2019

Prestigieuze ‘Early career prize’ voor UHasselt-onderzoeker Karel Proesmans
7 mei 2019

CONTACTPERSOON

De heer Karel PROESMANS

32-11-268218

karel.proesmans@uhasselt.be

Fysicus dr. Karel Proesmans heeft in het Zweedse Stockholm de prestigieuze ‘Early career prize’ gekregen van de European Physical Society. Hij krijgt de award voor zijn onderzoek rond thermodynamica in een microscopische omgeving.

Thermodynamica is de tak binnen de fysica waarin onderzoek gedaan wordt naar concepten zoals temperatuur en warmte en hoe deze zich verhouden tot onder andere energie, arbeid en straling. In zijn onderzoek bestudeert dr. Karel Proesmans welke impact deze concepten hebben op microscopisch niveau. “We zoomen hierbij in op moleculaire deeltjes zoals bijvoorbeeld biomoleculen, enzymen en andere kleine partikels”, legt Karel uit. “Hiervoor maken we gebruiken van geavanceerde wiskundige en statistische berekeningen met een groot aantal aan variabelen. Het zogenaamde stochastisch proces.”

Erkenning en stimulans

Eind 2017 behaalde onze onderzoeker zijn doctoraatstitel aan UHasselt. Momenteel is hij aan de slag binnen onze universiteit als post-doctoraal onderzoeker. “Uiteraard ben ik zeer blij met deze prijs van de Europese fysica-gemeenschap”, zegt Karel. “Dit is een heel mooie erkenning vanuit mijn vakgebied voor mijn onderzoek waar ik al jaren door gebeten ben. Het betekent heel wat voor mij dat ik deze prijs krijg van collega-fysici en uiteraard stimuleert het me om mijn onderzoek in dit razend interessant onderzoeksveld te kunnen verderzetten.”