Logo UHasselt

menu

UHasselt


Nieuws

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Ronnie Leten nieuwe eredoctor UHasselt    28 feb 2019

Ronnie Leten nieuwe eredoctor UHasselt
28 feb 2019

CONTACTPERSOON

Prof. dr. Piet PAUWELS

32-11-268707

piet.pauwels@uhasselt.be


Topmanager Ronnie Leten heeft op 28 februari een eredoctoraat ontvangen van de faculteit Bedrijfseconomische wetenschappen van UHasselt. Dit eredoctoraat kadert binnen de viering van 50 jaar Academisch Economisch Onderwijs in Limburg. “Als alumnus met een indrukwekkende carrière staat Ronnie Leten symbool voor onze identiteit, ons verleden én onze toekomst”, zegt decaan BEW Piet Pauwels.

Acht jaar lang was Ronnie Leten (62) CEO van industriegigant Atlas Copco. Momenteel is hij voorzitter van de Zweedse telecomreus Ericsson en het mijnindustriebedrijf Epiroc. “Ronnie Leten is een topmanager in hart en nieren”, zegt Piet Pauwels, promotor van dit eredoctoraat. “Wereldberoemd in Zweden, een Vlaamse wereldtopper. Als hoofd van Atlas Copco leidde hij een onderneming van 34.000 werknemers, actief in 180 landen. Volledig terecht werd hij dan ook in 2014 als eerste in het buitenland actieve manager, verkozen tot Vlaams manager van het jaar.”

Viering 50 jaar

Dit eredoctoraat wordt uitgereikt tijdens de viering van 50 jaar Academisch Economisch Onderwijs in Limburg. “Zo een viering vraagt een symbool”, zegt Piet Pauwels. “En met de faculteitsraad zijn we ervan overtuigd dat we dit symbool vinden in één van onze vele alumni: Ronnie Leten. Ronnie Leten is voor ons een symbool van onze identiteit, ons verleden én onze toekomst.”

 

 

 

De Economische Hogeschool Limburg startte in 1968 met als doel om meer Limburgse jongeren op hoog niveau te vormen en de vormingsachterstand met de rest van Vlaanderen in te halen. “Ronnie Leten heeft deze week in de media nog aangegeven dat mocht de Economische Hogeschool Limburg destijds niet hebben bestaan, de kans klein was geweest dat hij een academisch diploma zou hebben behaald”, zegt Piet Pauwels.
“En zo zijn er onder onze ruim 10.000 alumni nog voorbeelden. Trots zijn we dan ook op onze vele alumni, waarbij verschillende het tot de top hebben gebracht als ondernemers in grote en kleine ondernemingen, overheid en politiek. Velen hebben in Vlaanderen en het buitenland hun weg gevonden of bouwen verder aan de ontwikkeling van onze regio. En net als de ambities van Ronnie Leten hoog blijven, zijn ook onze ambities dat. De lat blijft hoog liggen en ook morgen moet onze faculteit expliciet blijven inzetten op het vormen van jongeren uit de regio én daarbuiten. Ook zij die vandaag statistisch gezien minder kansen krijgen door hun socio-economische positie”, besluit Piet Pauwels.