Uitkijktoren ‘Tronton’ officieel geopend aan Ecotron Hasselt University    14 mei 2019

Uitkijktoren ‘Tronton’ officieel geopend aan Ecotron Hasselt University
14 mei 2019

CONTACTPERSOON

dr. Hanne VERCAMPT

32-11-268264

hanne.vercampt@uhasselt.be

UHasselt en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland openen vandaag officieel de Tronton. Een uitkijktoren vlak aan de Ecotron in het Nationaal Park Hoge Kempen. Naast het uitzicht, kunnen bezoekers in de toren ook terecht voor video’s en animaties over het onderzoek dat hier plaatsvindt. “De toren is het sluitstuk van ons project om het wetenschappelijk onderzoek en de resultaten van de Ecotron bij het grote publiek bekend te maken”, zegt dr. Natalie Beenaerts.

Jaarlijks komen er meer dan 40.000 bezoekers naar Connecterra in Maasmechelen (hoofdtoegangspoort tot het Nationaal Park en onderdeel van Terhills). Al deze mensen komen hierbij ook in contact met het fascinerende gebouw van de ‘Ecotron Hasselt University’ en het wetenschappelijk onderzoek dat hier gevoerd wordt. “In ons tijdelijke uitkijkplatform gaven we bezoekers via info-panelen al meer uitleg over de Ecotron. Met de Tronton hebben we dit nu helemaal op punt gezet. Onderin de toren tonen we een korte film over de making-of van de Ecotron, en via video-animaties vertellen we wat ons onderzoek precies inhoudt”, zegt Hanne Vercampt. De Tronton is een ontwerp van noAarchitecten, de werken werden uitgevoerd door Werkplaatsen Hengelhoef.

Schoolbezoeken en rondleidingen

Wetenschapspopularisatie is al van bij de opstart een belangrijk onderdeel van de Ecotron. De afgelopen jaren zijn er met de financiële steun van het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) van de Vlaamse Overheid binnen het SALK-project, tal van activiteiten opgestart. Zo geven Rangers van het Nationaal Park rondleidingen aan bezoekers en groepen en is er in de Ecotron een interactieve tentoonstelling opgebouwd.

“Daarnaast hebben we met het “Ecotron Mysterie” ook een educatief programma voor scholen uitgewerkt”, zegt dr. Hanne Vercampt. “Leerlingen tussen 12 en 18 jaar gaan op pad met een Ranger en komen tijdens de 2,5 uur durende excursie alles te weten over de Ecotron, ecosystemen, biodiversiteit,  de koolstofkringloop en ons klimaat.”

Sinds de opstart in november 2016 namen al meer dan 8350 mensen deel aan een Ecotron-activiteit, een kwart van hen zijn scholieren. Ook hogeschool- en universiteitsstudenten uit meer dan 25 landen (Brazilië, Oeganda, Zuid-Afrika,…) bezochten reeds de Ecotron.

Interesse voor een bezoek aan de Ecotron? Ontdek alle mogelijkheden hier.

Dit project kwam tot stand met de steun van Regionaal Landschap Maas en Kempen,  UHasselt, Provincie Limburg, Gemeente Maasmechelen, LRM, LSM, Agentschap Natuur en Bos, Departement EWI Vlaamse Overheid