Wij blijven ons inzetten voor wat deze regio nodig heeft    19 sep 2019

Wij blijven ons inzetten voor wat deze regio nodig heeft
19 sep 2019

CONTACTPERSOON

Prof. dr. Luc DE SCHEPPER

32-11-268001

luc.deschepper@uhasselt.be

“In onze provincie zijn er nog veel te veel Limburgse jongeren die de weg naar de universiteit niet vinden. Hoe lang gaan we hen nog in de kou laten staan?” met die oproep tijdens de Academische Openingszitting van UHasselt zette rector Luc De Schepper de noodzaak van het groeiplan nog eens kracht bij. “Met dit doordacht langetermijnplan willen we een verschil maken voor de mensen en de economische welvaart van deze regio. En we willen dan ook iedereen bedanken die geholpen heeft bij de uitwerking, en zij die dit plan – ook wanneer het onder vuur komt - zo warm blijven verdedigen.”

“Ons groeiplan is geen project dat morgen helemaal hoeft gerealiseerd te worden, maar een uitgebalanceerd groeiproject dat zich uitstrekt over een periode van 10 jaar. In dat plan geloven wij heel sterk. En daar blijven wij in geloven”, zegt Luc De Schepper. “En wij zijn niet alleen. Ook alle sociale partners blijven dit plan – ook wanneer het onder vuur komt - verdedigen. Daarvoor wil ik hen bedanken, dit sterkt mij nog meer om te blijven vechten voor dit groeiplan. Wij geven niet op, en blijven strijden voor wat deze regio nodig heeft.”

Nieuwe opleiding noodzakelijk

De rector reageerde in zijn speech ook op de geruchten dat UHasselt zich tevreden moet stellen met slechts twee opleidingen, Materiomics en Health Care Engineering. “Twee unieke, Engelse masteropleidingen waarmee we zonder twijfel een voortrekkersrol opnemen en maatschappelijk en economisch meerwaarde creëren en UHasselt en onze regio op de wereldkaart zetten. Maar als we écht impact willen creëren voor deze regio, dan moeten we nog sterker groeien. Want in de opleidingen die UHasselt aanbiedt, zijn Limburgse jongeren niet langer ondervertegenwoordigd, maar in alle andere opleidingen blijft de onderparticipatie dramatisch tot 30%. Daar moeten wij iets aan doen. De twee opleidingen op tafel zijn dan ook de slagroom op een Limburgse vlaai die nog niet gebakken is. En hoezeer ik ook van slagroom houd: deze regio heeft óók die vlaai nodig.”

Internationale universiteit

En nee, dit groeiplan pleit niet voor een kerktorenmentaliteit zegt de rector: “Want die kritiek wordt ons nu vaak verweten. Nee, wij zijn een internationale universiteit die van haar studenten wereldburgers wil maken. wij geven onze studenten kansen, impulsen en duwtjes in de rug om zelf een stapje in die wereld te zetten. Eenmaal die studenten hier binnenstappen, gaat de wereld voor hen open. Maar ze moeten wel eerst de ingang vinden zonder over de drempel te struikelen”, aldus rector De Schepper.

Internationalisering stond centraal tijdens deze academische openingszitting samen met Hogeschool PXL. “UHasselt verwelkomt meer dan 135 nationaliteiten onder haar studenten en personeelsleden. Het afgelopen academiejaar studeerden er 911 internationale studenten aan onze universiteit, goed voor 15 procent van alle studenten aan UHasselt”, zegt de rector. “Als rector ben ik ontzettend blij en fier dat onze internationale uitstraling groeit. Want voor UHasselt is Internationalisering geen nieuwe focus of radicale ommezwaai. Van hieruit bouwen we bruggen naar de hele wereld. En we nodigen u van harte uit om samen met ons mee bruggen te slaan, grenzen te verleggen en nieuwe horizonten en opportuniteiten te verkennen.”

Lees hier de integrale speech van de rector.