Logo UHasselt

menu

UHasselt


Nieuws

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Innovatieve pleister monitort binnenkort corona-patiënten 24/7 vanop afstand    23 apr 2020

Innovatieve pleister monitort binnenkort corona-patiënten 24/7 vanop afstand
23 apr 2020

CONTACTPERSOON

Prof. Dr. Pieter VANDERVOORT

pieter.vandervoort@uhasselt.be


Een Belgisch consortium van zeven medische en technologische bedrijven, samen met het Ziekenhuis Oost-Limburg en UHasselt, hebben een innovatieve pleister voor op de borstkas ontwikkeld die de ademhaling, hartslag en binnenkort ook temperatuur van coronapatiënten draadloos, continu en vanop afstand kan monitoren. Het systeem zal de waarden digitaal kunnen doorgeven aan de behandelende arts of specialist en heeft ook een alarmfunctie zoals de ‘rode knop’ in het ziekenhuis. Zo hoopt het consortium dat bij een mogelijke nieuwe piek van het virus in het najaar patiënten meer en beter thuis of in woonzorgcentra kunnen opvolgen.

De ‘Covid-19 smart patch’ is een samenwerking tussen de Belgische bedrijven Byteflies, Melexis, Quad, Televic en Z-Plus en de Belgische afdelingen van multinationals Henkel en Nitto, aangevuld met de expertise vanuit het Ziekenhuis Oost-Limburg en UHasselt.  De pleister van ongeveer 15 cm lang moet links op de borststreek geplakt worden. Dit kan heel eenvoudig, zonder enige medische voorkennis. Dankzij een gloednieuwe materiaaltechnologie moet de pleister maar om de vijf dagen vervangen worden. De hoogtechnologische elektroden en geleidende inkten registreren de vitale functies en binnenkort zal ook een mini-temperatuursensor geïntegreerd worden. Midden op de ‘patch’ zit een ‘sensor dot’ die de signalen verzamelt en draadloos doorstuurt naar de cloud, waar alle data over de patiënt verzameld worden. Deze data zijn van hieruit toegankelijk voor de verpleegkundigen van de zorgcentrale en de behandelende arts of specialist via een gebruiksvriendelijk platform.

Het systeem kan ook verbonden worden met een armband, die compatibel is met de bestaande systemen, en die zal functioneren zoals een ‘rode knop’ in het ziekenhuis, waarmee de patiënt doorverbonden wordt met een zorgcentrale. Een zorgverlener van deze centrale maakt dan een eerste inschatting, geeft een eerste advies op basis van de geregistreerde data en hoe de patiënt zich voelt en kan gericht doorverwijzen naar het ziekenhuis. Verder geeft de armband ook de locatie van de patiënt aan, wat interessant is voor opvolging in het ziekenhuis of in woonzorgcentra. Ook een SPO2-meter kan aan het systeem gekoppeld worden zodat deze waarden mee worden opgenomen in de cloud en de arts een compleet beeld krijgt.

Klinische testen

Het Ziekenhuis Oost-Limburg is de eerste die klinische testen met de hoogtechnologische pleister  zal starten. “We hebben op dit moment al testen lopen met monitoring vanop afstand met handmatige metingen door de patiënt zelf. Deze patch is hier mogelijk een interessante aanvulling op. Daarom starten we zo snel mogelijk  met de testen op een 20-tal van onze patiënten”, zegt , dokter Pieter Vandervoort, cardioloog en medisch coördinator Future Health ZOL en hoofddocent UHasselt. Naast testen van de patch in de klinische praktijk, zullen ZOL en UHasselt (binnen het Limburg Clinical Research Center) verder onderzoek doen naar de optimale opvolging van covid-19 patiënten, in elke fase van de ziekte, op basis van de opgemeten parameters.

Ontlasting zorgpersoneel en gemoedsrust

Het systeem werd initieel opgezet voor de monitoring van de vitale functies van patiënten met onder andere hartfalen en epilepsie, maar zal nu ook getest worden bij een twintigtal corona-patiënten. “Op dit moment worden de vitale functies van de meeste Covid-19-patiënten handmatig opgenomen. Zorgpersoneel in zowel ziekenhuizen als woonzorgcentra nemen deze enkele keren per dag op en verwerken de data dan handmatig. Ons systeem heeft het potentieel om hen heel wat tijd besparen én hen bovendien ook minder vaak bloot te stellen aan mogelijke besmetting”, zegt Hans De Clercq van Byteflies.

“Ook voor de patiënt in thuisquarantaine of in woonzorgcentra heeft het systeem grote voordelen”, geeft De Clercq aan. “Je hoeft niet meer elke dag zelf metingen uit te voeren en door te geven aan je arts. Dit gebeurt allemaal automatisch. En het systeem geeft ook meer gemoedsrust. Je bent zeker dat de metingen juist zijn en dat je constant opgevolgd wordt zodat je snel kan ingrijpen én je ook onmiddellijk bij een hulpverlener van een zorgcentrale terechtkan als er iets is. Zeker voor ouderen in rusthuizen en hun familie kan dit een grote geruststelling zijn. Ook huisartsen en thuisverplegers kunnen op deze manier geruster zijn over hun patiënten en worden ook minder belast met de opvolging.”