JOSS wint Inclusiviteitsprijs UHasselt    24 sep 2020

De heer Joris VAN HOUTVEN

32-11-268323

joris.vanhoutven@uhasselt.be

De Joint Organisation of Statistic Scholars (JOSS) is de winnaar van de gloednieuwe Inclusiviteitsprijs van de universiteit Hasselt en Het Belang van Limburg. JOSS zet zich al dertig jaar in om buitenlandse studenten en onderzoekers Statistiek aan UHasselt thuis te laten voelen. Daarvoor organiseren ze tal van activiteiten waarbij naast studenten ook doctorandi, alumni en proffen uitgenodigd worden.

“Schaatsen”, voorzitter Joris Van Houtven moet niet lang twijfelen over welke activiteit het populairste is bij JOSS. “Dat is een activiteit die we ieder jaar steevast organiseren voor alle buitenlandse studenten en onderzoekers binnen de opleidingen statistiek. Voor veel studenten is het dan de allereerste keer dat ze een ijspiste betreden, lachen gegarandeerd. En dan zie je dat er een echt groepsgevoel ontstaat.”

Thuis voelen

En dat is het doel van JOSS, opgericht in 1991 aan het toenmalige LUC. “Onze opleiding Statistiek is een heel internationale opleiding, uit alle hoeken van de wereld komen studenten en onderzoekers naar onze campus in Diepenbeek om hier te studeren of onderzoek te voeren. Via onze activiteiten, een zestal per jaar, willen we hen zich hier thuis laten voelen”, zegt Leyla Kodalci, penningmeester van JOSS.  “In het begin van het academiejaar leiden we hen rond op de campus en door de stad Hasselt. Later volgen steevast een barbecue of andere activiteiten zoals een bezoek aan de jeneverfeesten, bowlingavonden, voetbalwedstrijden of een uitstap naar de cinema. Hier worden contacten gelegd en vriendschappen gecreëerd waar je het hele jaar op kan rekenen”, legt Daniel Oluwafemi Olusoji, bestuurslid uit.

“JOSS richt zich zowel op de studerende studenten als op de alumni. Wat ook de activiteit is die ze organiseren, ze proberen zoveel mogelijk statistici te betrekken. Op die manier brengen zij mensen met verschillende achtergronden en nationaliteiten bij elkaar en voelen velen zich veel sneller thuis in Diepenbeek”, zeggen proffen Olivier Thas en Christel Faes die JOSS voordroegen voor de inclusiviteitsprijs.

Eerste inclusiviteitsprijs

Het is voor het eerst dat UHasselt en Het Belang van Limburg deze inclusiviteitsprijs, een geldprijs van 1.500 euro, uitreiken. “Deze prijs richt zich op personen of organisaties die de onderlinge verbondenheid versterken en die zich inzetten om de deelname van jongeren uit ondervertegenwoordigde groepen aan het universitair onderwijs te bevorderen”, zegt Luc De Schepper, rector van UHasselt. “Binnen onze opleidingen statistiek komt de wereld naar Limburg. En JOSS zorgt bij hen voor een ‘feeling of belonging’. Ze helpen studenten die ver van huis zijn, zich toch thuis te laten voelen. En dat is een heel mooie verwezenlijking.”

“Voor ons is het een hele eer om deze prijs in ontvangst te nemen. Het is een heel mooie appreciatie voor dit project met een al lange geschiedenis”, zegt Joris Van Houtven. “Helaas belemmerde COVID-19 ook onze werking het afgelopen jaar. Veel activiteiten hebben we niet meer kunnen organiseren, we hopen dat we snel het vertrouwde leven terug kunnen oppikken en dan gaan we het geldbedrag zeker nog goed kunnen gebruiken.”