Ontdek de resultaten van het grote Limburgonderzoek in HBvL    1 okt 2020

dr. Tom VANDERSTEEGEN

32-11-268740

tom.vandersteegen@uhasselt.be

Het Belang van Limburg bericht van 3 oktober een week lang over de resultaten van het grote Limburgonderzoek. Meer dan 10.000 Limburgers namen deel aan de wetenschappelijke bevraging over lokale dienstverlening die werd uitgewerkt door ons Onderzoekscentrum Regioanalyse (ORA). “Naast heel wat krantenartikelen vormt dit civic onderzoek ook een stevige basis voor nieuwe wetenschappelijke publicaties”, zeggen dr. Tom Vandersteegen en Tom Wolfs.

“Hoe tevreden bent u over de dienstverlening in uw gemeente”, met die vraag als centrale thema lanceerden UHasselt en Het Belang van Limburg eind vorig jaar een grootschalige bevraging. Meer dan 10.000 Limburgers namen deel. De resultaten zijn vanaf morgen te lezen in de krant. “Een week lang komen de verschillende centrale thema’s die in het onderzoek bevraagd werden aan bod”, zegt Tom Vandersteegen. “Het gaat dan om fietsveiligheid, burgerparticipatie, veiligheid, natuur en hoeveel vertrouwen men heeft in het lokale bestuur. Naast onze duiding over hoe goed of slecht iedere gemeente scoort, komen ook heel wat experten van UHasselt aan bod om duiding te geven over de verschillende thema’s.”

De onderzoekers zijn heel tevreden dat de resultaten nu naar buiten kunnen komen. “Het Limburgonderzoek is een zeer geslaagde samenwerking met de krant Het Belang van Limburg. De respons was massaal en we krijgen ook heel wat berichten van gemeentebesturen die ons bedanken. Zelfs van gemeenten die minder goed scoren, zij zien dit als startpunt om verbeteringen aan te brengen. We zetten met deze bevraging dus zaken in beweging en spelen zo volop onze rol als civic universiteit”, zegt Tom Wolfs.

Basis voor verder onderzoek

De grote respons zorgt ook voor een stevige basis voor verder wetenschappelijk onderzoek. “Naast lokale dienstverlening zullen de volgende maanden nog andere thema’s aan bod komen binnen het Limburgonderzoek”, zegt Tom Vandersteegen. “Er liep al een bevraging rond ondernemerszin, die resultaten verschijnen dit najaar in de krant. Later volgen nog bevragingen rond de thema’s: mobiliteit, milieu en gezondheid. Hiervoor werken we samen met verschillende onderzoeksgroepen binnen UHasselt zoals het Instituut voor Mobiliteit en de onderzoeksgroep Zorg en ethiek.