Prestigieuze award voor Doctoraatsonderzoek rond process analytics    22 sep 2020

Prestigieuze award voor Doctoraatsonderzoek rond process analytics
22 sep 2020

CONTACTPERSOON

dr. Gert JANSSENSWILLEN

32-11-268751

gert.janssenswillen@uhasselt.be

UHasselt onderzoeker dr. Gert Janssenswillen heeft de “Best BPM Dissertation Award” gewonnen voor zijn doctoraatsproefschrift dat hij aflegde aan de faculteit Bedrijfseconomische wetenschappen van UHasselt. Deze prestigieuze award wordt jaarlijks uitgereikt op de internationale Business Process Management conferentie en wordt geselecteerd door een internationale jury van gerenommeerde onderzoekers

De prominente rol van bedrijfsprocessen in de moderne onderneming zorgde de afgelopen decennia voor een opmerkelijke toename in de hoeveelheid procesdata die ter beschikking is. In het proefschrift, met als titel “Unearthing the Real Process Behind the Event Data: The Case for Increased Process Realism”, introduceert Gert Janssenswillen het concept ‘proces realism.’ “Om processen te optimaliseren is er nood aan data-driven en evidence-based decision making. Bijgevolg is het essentieel om deze processen op een realistische manier in kaart te brengen”, zegt Gert Janssenswillen. “De digitalisatie van bedrijfsprocessen laat ons toe om ze te analyseren op een niveau dat voorheen ondenkbaar was.”

bupaR

Als onderdeel van het onderzoek werd de open-source software tool bupaR ontwikkeld, welke toelaat om procesdata te analyseren met behulp van de programmeertaal R. bupaR behoort tot de top van meest gebruikte softwarepakketten in het R-ecosysteem en wordt intussen wereldwijd gebruikt door organisaties voor het analyseren van hun processen. Bedrijven zoals Microsoft, BMW, KMPG, PwC, Nestlé, e.a. mag Gert noteren als actieve gebruikers van zijn software. Met de award spreekt de jury haar waardering uit voor de rol die bupaR speelt in de wereldwijde adoptie van procesanalyse.

Gert Janssenswillen is momenteel actief als postdoctoraal onderzoeker in de toegepaste onderzoekscel BIARU binnen de onderzoeksgroep Beleidsinformatica, waar hij zijn ervaring en kennis gebruikt om bedrijven te begeleiden op vlak van procesmanagement en data-analyse aan de hand van toegepaste projecten en opleidingen. Daarnaast blijft hij zich inzetten voor de ondersteuning en verdere uitbreiding van bupaR.

Nog niet gedaan

Prof. dr. Benoît Depaire, promotor van Gert: “In de eerste plaats is dit de verdienste van Gert en hoort hij alle lof te krijgen. Erkenning vanuit de industrie was er al en deze academische erkenning moet vergeleken worden met de Oscars in ons domein. Ik kan alleen maar fier zijn op zijn realisatie. Ook is dit een mooie erkenning voor de hele groep. Vorig jaar waren we met Toon Jouck nog eervol tweede voor de beste Process Mining PhD thesis en dit jaar haalt Gert deze prijs binnen. Het is duidelijk dat onze keuze voor wetenschappelijk onderzoek op de kruising van bedrijfsprocessen en data science loont. Ik ben ook blij dat Gert mee zijn schouders zet onder onze toegepaste onderzoekscel BIARU waarmee we bedrijven laagdrempelig ondersteunen in het concreet creëren van bedrijfswaarde door middel van data.”