Tips voor thuiswerkers    2 apr 2020

Tips voor thuiswerkers
2 apr 2020

Hoe werk jij thuis? Aan de keukentafel, met de laptop op schoot in de zetel, aan een echt of een geïmproviseerd bureau? Of voor de afwisseling rechtstaand met de strijkplank als laptoptafel, zoals bleek uit de foto die een collega doorstuurde?
Een ergonomische bureaustoel en andere hulpmiddelen heb je thuis misschien niet. Maar wil dat dan zeggen dat we met zijn allen op weg zijn naar nek- en rugpijn? ‘Nee’, weten Nina Goossens en Thomas Matheve van de Faculteit Revalidatiewetenschappen, ‘daar is geen wetenschappelijk bewijs voor, wat we wel weten is dat bewegen en actief blijven sowieso goed zijn.’

Met deze tips van Nina en Thomas blijf je al thuiswerkend in vorm:

Tip 1: Verander regelmatig van houding
Wissel rechtop zitten af met ontspannen doorzakken en af en toe rechtopstaand werken waarbij je je laptop op een hoge tafel, het aanrecht of -jawel- de strijkplank zet!

Tip 2: Telefoneer al wandelend
Belt een collega, sta dan op en voer het gesprek terwijl je rustig rondwandelt.

Tip 3: Beweeg bewust
Als je zittend werkt is het belangrijk om elk half uur of minstens elk uur 5 minuten intensief te bewegen. Intensief bewegen betekent dat je door te bewegen je hartslag en ademhaling even doet versnellen. Wat kan je doen?

• De trap op en af lopen
  • Jumping jacks: Ga met je benen bij elkaar staan en je buikspieren aangespannen. Zorg dat je armen langs je zij hangen. Spring nu met je benen tegelijk uit elkaar, zodat ze wijd uit elkaar komen te staan. Tegelijkertijd beweeg je je armen omhoog, tot boven je hoofd. Eventueel kun je boven je hoofd in je handen klappen. Spring nu weer terug naar de beginpositie. Herhaal de oefening een aantal keren.
  • Push ups of opdrukken: Zet je voeten en handen op de grond en zorg dat je lichaam ‘een plank’ vormt. Zak vervolgens door je armen tot je met je borst bijna de grond raakt en druk je weer omhoog. Herhaal dit een aantal keren. Als dit te zwaar is, kan je ook je knieën op de grond zetten in plaats van je voeten.
  • Dans hevig op muziek (tip: kies een nummer uit onze UHasselt against corona Spotify playlist)
  • Tenenstand: ga rechtop staan en beweeg je hielen zo ver mogelijk omhoog, zodat je op je tenen staat. Herhaal dit een aantal keer. Steun eventueel met één hand tegen een muur of tafel als je je evenwicht te snel verliest.
  • Squats: Ga rechtop staan met je voeten op heupbreedte. Hurk vervolgens diep door je benen, maar beweeg hierbij je zitvlak voldoende naar achteren. Doe hierbij alsof je op een krukje achter je gaat zitten. Probeer je rug recht te houden. Kom tenslotte omhoog en herhaal dit een aantal keren.

Deze oefeningen zijn niet alleen goed om rug- en neklast te voorkomen, maar natuurlijk ook voor je algemene gezondheid.

En wat als je toch nekpijn krijgt?

Laat tijdens het werken je armen rusten op de leuning van je stoel, of op de tafel. Je kan ook een apart toetsenbord gebruiken zodat je je laptop hoger kan zetten (bijvoorbeeld op een stapeltje boeken of een schoendoos). Zorg hierbij dat de bovenrand van het scherm op ooghoogte staat. Het scherm moet ook recht voor je staan.

Samengevat: varieer regelmatig in je houding en beweeg voldoende, dan kan je gezond thuiswerken. Of dat dan vanop een houten keukenstoel is of rechtstaand achter de strijkplank, maakt helemaal niet uit.

En nu, squatten maar, één, twee, drie, vier en één, twee, drie, vier,....