Logo UHasselt

menu

UHasselt


Nieuws

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Wanda Guedens en Ken Haenen nieuwe vicerectoren UHasselt    9 jul 2020

Wanda Guedens en Ken Haenen nieuwe vicerectoren UHasselt
9 jul 2020

Prof. dr. Wanda Guedens en prof. dr. Ken Haenen zijn zonet verkozen tot nieuwe vicerectoren van de universiteit Hasselt. Wanda Guedens krijgt het mandaat van vicerector Onderwijs, Ken Haenen wordt vicerector Onderzoek. Met 164 ja-stemmen en 26 blanco stemmen krijgen ze het vertrouwen van de stemgerechtigde kiezers aan UHasselt.

Na zijn aanstelling door de Raad van Bestuur vorige week legde Bernard Vanheusden als toekomstig rector van UHasselt op 6 juli zijn twee vicerectoren voor aan de Algemene Vergadering van de Faculteitsraden. Tot gisterenavond konden de 232 stemgerechtigden hun stem uitbrengen voor de kandidaten, professoren Wanda Guedens en Ken Haenen. Van de 190 geldige stemmen waren er 164 ja-stemmen en 26 blanco stemmen. Hiermee halen Wanda Guedens en Ken Haenen het vertrouwen binnen en zullen zij vanaf 1 oktober aantreden als nieuwe vicerectoren Onderwijs en Onderzoek. Hun mandaat loopt tot 30 september 2024. 

Op 10 september zal de Raad van Bestuur van UHasselt Wanda Guedens en Ken Haenen aanstellen als vicerectoren van onze universiteit. 

Wie is Wanda Guedens

Wanda Guedens is afkomstig uit Tuilt, een deelgemeente van Hasselt, en woont nu in Sint-Truiden. Ze is (bio)chemicus en is sinds 2015 als hoogleraar verbonden aan de vakgroep Chemie binnen de faculteit Wetenschappen van de Universiteit Hasselt. Sinds 2016 is zij ook vicedecaan van deze faculteit. In 1999 promoveerde zij tot doctor in de wetenschappen-chemie in het domein van de Chemometrie aan het toenmalige Limburgs Universitair Centrum. 

Als docent heeft Wanda Guedens jarenlange ervaring als coördinerend verantwoordelijke van verschillende opleidingsonderdelen Chemie in de opleidingen chemie, biologie, handelsingenieur, biomedische wetenschappen, geneeskunde, industriële ingenieurswetenschappen en de Educatieve Masters. In het kader van het groeiplan voor onze universiteit bereidt zij mee de nieuwe masteropleiding Materiomics voor. 

Wanda Guedens werkte binnen de universitaire lerarenopleiding en is zeer vertrouwd met de STEM-problematiek. De afgelopen jaren werkte zij verschillende onderwijs- en onderzoeksprojecten uit binnen de academische wereld, waarbij ze nauw in contact stond met secundaire scholen. Haar kennis en expertise vanuit de vroegere lerarenopleiding werd recent ook ingezet voor het voorbereiden en uitrollen van de educatieve masteropleiding Wetenschappen & Technologie aan UHasselt. Als vicerector Onderwijs wil zij focussen op excellent onderwijs en onderwijsvernieuwing geënt op onderzoek. Daarnaast wil zij ook sterk inzetten op projecten met middelbare scholen en de organisatie van diverse activiteiten voor een netwerk van leerkrachten. 

Wie is Ken Haenen

Ken Haenen is afkomstig uit Hasselt. Hij is materiaalfysicus en vakgroepvoorzitter Fysica binnen de faculteit Wetenschappen van UHasselt. Hij doctoreerde in 2002 en werd na zes jaar als postdoctoraalonderzoeker, waaronder een periode bij het NIMS (toen NIRIM) in Tsukuba, Japan, benoemd tot tenure track docent aan UHasselt. Sinds 2019 is hij gewoon hoogleraar. Hiernaast is hij ook directeur van de Doctoral School of Sciences & Technology en gastprofessor bij imec.  

Ken Haenen staat aan het hoofd van de onderzoeksgroep “Wide Band Gap Materials (WBGM) binnen het Instituut voor Materiaalonderzoek (imo-imomec). Deze groep richt zich onder meer op synthetische diamant en de vele toepassingen die hiermee mogelijk zijn zoals energieopwekking en energieconversie. Al jarenlang is Ken Haenen betrokken bij de organisatie van verschillende toonaangevende internationale diamant- en nanokoolstofconferenties. In het kader van het groeiplan voor onze universiteit bereidt Ken Haenen ook de nieuwe masteropleiding Materiomics mee voor. 

Als vicerector Onderzoek wil Ken Haenen zich focussen op het verder uitbouwen van het toponderzoek aan de UHasselt. Via internationale, Europese en grote Belgische/Vlaamse onderzoeksprojecten, toppublicaties en impact is het doel een sterke onderzoeksspeler te worden binnen de EU, sterk lokaal verankerd, maar met de blik op de wereld.