We (ver)bouwen voort    9 jul 2020

We (ver)bouwen voort
9 jul 2020

Wie dacht dat tijdens het bouwverlof het leven aan de unief helemáál stilvalt, heeft het mis. De bouwmachines zullen niet werkloos stilstaan, want door het coronavirus schoven deadlines op en wordt in het bouwverlof naarstig doorgewerkt. Een overzicht:

De Wetenschapstoren ter hoogte van de afgebroken F-blok.
De toren wordt een combinatie van labo’s (onderzoek en didactisch) en kantoren. De split-levels met zicht vanuit de kantoren naar de labo’s en omgekeerd, zullen een heel aangenaam gevoel creëren. Het gebouw krijgt zelfs een extra verdieping ten opzichte van de intitiële plannen, want nog vóór uitvoering bleek dat extra ruimte welkom was. Vooral de ventilatie van het gebouw is een regelrechte uitdaging. Volgens de oorspronkelijke planning zou het gebouw nu klaar geweest zijn, maar door de opgelopen ‘coronavertraging’, wordt tijdens het bouwverlof gewoon doorgewerkt, om het gebouw dan tegen eind dit jaar te kunnen opleveren.

Het X-lab op de binnenpatio tussen de D- en C-blok, zal ruimte bieden aan cross-overactiviteiten op het snijvlak tussen wetenschap, techniek en kunst. De X-room en de classroom of the future zullen samen met een multifunctionele ruimte, labo’s en vergaderruimte het X-lab vorm geven met het kunstwerk ‘Think a head’ van Frits Jeuris op het dak als blikvanger. Ook hier verstoorde corona de timing. Er wordt nu gemikt op midden november. Om die termijn te halen, wordt ook hier tijdens het bouwverlof doorgewerkt. De bouw van het X-lab veroorzaakte soms wel wat hinder, onvermijdelijk door zijn ingesloten ligging.

En ook bij IMO heerst (ver)bouwkoorts. Daar worden de labo’s in het voormalige ‘incubator’-gedeelte gerenoveerd. Ze krijgen o.a. vernieuwde ventilatie, verlichting en labomeubilair. Energiezuinigheid staat ook hier uiteraard hoog op de agenda.

Zitten nog in de pijplijn: de renovatie van het Herkenrodegebouw in het centrum van Hasselt (poortgebouw en witte kazerne) waarin het rectoraat en IMOB hun plek zullen krijgen en het  Begijnhof waar de faculteit Architectuur en Kunst onderdak krijgt. Ook voor de faculteiten RWS en BEW staan er nog ingrijpende bouw- en verhuisplannen op het menu. En dan hebben we het nog niet gehad over de verdere renovatie van gebouw D. Werk aan de winkel dus!