Gulle schenking van bedevaartcomité Sint-Gillis Wimmertingen voor BIOMED    9 sep 2021

Gulle schenking van bedevaartcomité Sint-Gillis Wimmertingen voor BIOMED
9 sep 2021

CONTACTPERSOON

Prof. dr. Bert BRONE

32-11-269237

bert.brone@uhasselt.be

Voor de vierde keer ontvangt BIOMED UHasselt een mooie schenking van het bedevaartcomité Sint-Gillis Wimmertingen. Het comité steunt met een bedrag van 7.000 euro het onderzoek naar autisme spectrum stoornis van prof. dr. Bert Brône.

Het bedevaartscomité Sint-Gillis Wimmertingen dateert al uit 1862 en telt meer dan 700 gezinnen, goed voor zo een 3000 leden. Centraal in hun broederschap staat de heilige Gillis, die aanroepen wordt voor rust en genezing van geest- of zenuwziekten en tegen kinderziekten. Het comité ondersteunt jaarlijks via inkomsten die ze halen uit oa. de verkoop van noveenkaarsen, medailles en eucharistievieringen, wetenschappelijk onderzoek binnen de gezondheidszorg.

Autisme

Al vier jaar steunt de vereniging BIOMED UHasselt, en specifiek het onderzoek van prof. dr. Bert Brône naar autisme bij kinderen. “Als bedevaartscomité zijn we er vast van overtuigd dat er een oplossing of therapie aan autisme kan gegeven worden. Met onze kleine bijdrage willen wij hieraan meehelpen”, zegt Ludo Gilissen van het bedevaartcomité.

Genen en omgevingsfactoren

BIOMED UHasselt voert al jaren onderzoek naar het ontstaan van autisme. “We weten dat zowel genetische aanleg als ook omgevingsfactoren een rol spelen bij de ontwikkeling van autisme. Wij bestuderen de ontwikkeling van de hersenen van embryo tot op volwassen leeftijd en bestuderen wat er precies fout gaat als bepaalde eiwitten niet juist werken en hoe we hierop kunnen ingrijpen”, zegt Bert Brône. Binnen BIOMED bestudeert prof. dr. Veerle Somers hiernaast nieuwe biomerkers om een vroege diagnose van ASS vast te stellen.

Wil je graag investeren in onderzoek & wetenschap? En wil je ons financieel steunen?

Laat je inspireren door onze verhalen en laat ons weten hoe jij mee het verschil wil maken.

www.uhasselt.be/universiteitsfonds