Logo UHasselt

menu

UHasselt


Nieuws

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Healthy Aging toont met klinische studies kracht van nieuwe generatie probiotica    9 aug 2021

Healthy Aging toont met klinische studies kracht van nieuwe generatie probiotica
9 aug 2021

CONTACTPERSOON

Prof. dr. Niels HELLINGS

32-11-269268

niels.hellings@uhasselt.be


Vier jaar lang werkten euregionale partners onder leiding van Universiteit Hasselt binnen het Interregproject Healthy Aging rond het biologische proces van immuunveroudering en daaraan gekoppelde chronische aandoeningen. Klinische studies werden opgezet, waaruit blijkt dat probiotica een gunstig effect hebben op twee ziektebeelden. “Zorg is voor Limburg een belangrijke groeisector, inzake tewerkstelling maar ook wat betreft innovatie en digitaliseren. De geplande Healthcampus vormt het toekomstig knooppunt tussen opleiding, academisch en klinisch onderzoek en het bedrijfsleven. Omdat het project Healthy Aging in deze strategie past hebben we 235.000 euro provinciale middelen ingezet voor de projectuitvoering”, aldus gedeputeerde van Economie en Innovatie Tom Vandeput

Welke impact heeft veroudering op ons immuunsysteem en kunnen we dit proces vertragen? En hoe kunnen we chronische aandoeningen, vaak ouderdomsgerelateerd, het beste tegengaan? Op deze twee centrale vragen zochten euregionale onderzoekers en bedrijven een antwoord binnen het Interregproject Healthy Aging. “Dit project gaf ons de unieke mogelijkheid om twee klinische studies op te zetten, patiëntenstalen uit te wisselen en tal van onderzoeken op te zetten.  Met mooie resultaten als gevolg”, zegt Niels Hellings, directeur van BIOMED, UHasselt, de leadpartner van dit project.

Nieuwe generatie probiotica verminderen onverklaarbare maagklachten

Samen met het Hasseltse biotech bedrijf MY®HEALTH en UZ Leuven werd er binnen Healthy Aging een klinische studie uitgevoerd rond de aandoening functionele dyspepsie. Bij deze aandoening lijden patiënten aan onverklaarbare maagklachten. Dyspepsie wordt vaak behandeld met maagzuurremmers, maar deze behandeling helpt niet altijd en kan op lange termijn bijwerkingen veroorzaken.

MY®HEALTH ontwikkelde een nieuwe generatie probiotica op basis van sporevormende bacteriën (‘sporebiotics’) die werden onderzocht door dr. Lucas Wauters en prof. dr. Tim Vanuytsel van UZ Leuven. Tijdens de studie, waarbij een patiëntengroep de sporebiotics gebruikte en een controlegroep een placebo kreeg, werd aangetoond dat ze zeer efficiënt werken en de klachten sterk verminderen. Bovendien werden bij de patiënten die tegelijkertijd maagzuurremmers gebruikten de bijwerkingen ervan opgevangen. Analyse van bloedstalen door BIOMED UHasselt toonden bovendien aan dat de sporebiotics zorgen voor een ontstekingsremmende verandering in het immuunsysteem. “We gaan nu ook verder onderzoeken of de probiotica ook werkzaam zijn bij andere aandoeningen waaronder MS”, zegt Niels Hellings, directeur BIOMED.

“MY®HEALTH is erg trots op deze klinische studie die aantoont dat we maagklachten op een veilige manier kunnen aanpakken met onze sporebiotics. Bovendien heeft de samenwerking met BIOMED UHasselt het werkingsmechanisme van de sporebiotics blootgelegd, en onze studie naar een hoger niveau getild”, zegt Raf Dybajlo, algemeen directeur van MY®HEALTH.

Astma-aandoeningen verhelpen

Binnen Healthy Aging werd er ook een tweede klinische studie opgezet door de Universiteit van Luik. Samen met het Luikse bedrijf Astel Medica, dat ook probiotica (Bactecal) ontwikkelt, onderzochten zij of hun middel kon helpen om de klachten van mensen met chronische astma-aandoeningen te verhelpen. Ook hier blijkt dat de patiëntengroep die de probiotica kreeg tijdens de studie, iets minder klachten overhield, een verbeterde longfunctie hadden en minder ontsteking in het bloed in vergelijking met de controlegroep die een placebo kreeg. “De probiotica zorgt hier voor een lichte verbetering in het ziekteproces, maar het precieze mechanisme hierachter hebben we nog niet kunnen ontrafelen. Hopelijk brengt vervolgonderzoek nieuwe kennis aan het licht”, zegt Catherine Moermans

Biomerkers veroudering ontdekt

“We weten dat de impact van veroudering op het immuunsysteem bij de ene persoon sneller toeslaat dan bij de andere, waardoor je kwetsbaarder bent voor infecties en chronische aandoeningen. We kunnen momenteel echter niet meten bij wie het immuunsysteem nog fit is, en bij wie niet. Healthy Aging heeft ons als onderzoekers de kans gegeven om op grote schaal bloedstalen en biomerkers uit te wisselen binnen de vier euregionale onderzoeksinstellingen BIOMED UHasselt, Universiteit Maastricht, Universiteit Luik en het Universitaire ziekenhuis van Aken”, zegt Leen Slaets, BIOMED UHasselt. “Samen zochten we naar specifieke biomerkers, stoffen in ons lichaam, die op veroudering van ons immuunsysteem wijzen. Enkele belangrijke biomerkers konden we hierdoor identificeren. In vervolgonderzoeken hopen we het mechanisme achter deze te ontrafelen.”

Health Campus

Gedeputeerde Tom Vandeput: “Projecten zoals Healthy Aging passen heel mooi bij de visie van de provincie Limburg rond zorg. De voorbije tien jaar is de sector van Health & Care met focus op biotech, medtech en zorg versneld ontwikkeld. Er is vooral geïnvesteerd in een  sterke onderzoeksomgeving en in het uitbouwen van partnerschappen in Vlaanderen en de Euregio Maas-Rijn. Die investeringen renderen want ze zullen de komende jaren zorgen voor een upscale van de Limburgse zorgverlening en voor economische impact in de vorm van start-ups, spin-offs en jobs. De Health Campus wordt hiervan de motor. Investeringen in nieuwe gebouwen staan op de planning maar ook de uitbouw van een sterk inhoudelijk programma en eco-systeem. De recente vestiging van Amina op het Wetenschapspark toont dat zorgbedrijven dit eco-systeem benutten voor bedrijfsgroei en voor nieuw contractonderzoek van grote pharmaspelers. De Health Campus wordt zo een tankstation voor zorgactoren en -bedrijven die hier kennis en expertise komen tanken voor zorginnovaties en voor de versnelde realisatie van digi-zorg. Met de bouw en inhoudelijk programma van de Health Campus bouwen we Limburg op het vlak van zorginnovatie uit tot een referentie voor Vlaanderen en de Euregio.”

Het project Healthy Aging wordt in het kader van Interreg Euregio Maas-Rijn uitgevoerd met een ondersteuning van 2.4 miljoen euro door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie. Binnen Healthy Aging werkten de academische partners Universiteit Hasselt, Maastricht UMC+, GIGA Luik en Uniklinik Aken samen met bedrijven en instellingen Curador, MyHealth, imo-imomec, GlycoCheck, Astel Medica en DNAmito.