20.000 euro van Koning Boudewijnstichting voor onderzoeksproject REVAL    14 nov 2013

14 nov 2013

“Het bezoek van prinses Astrid geeft ons een extra stimulans om verder te blijven zoeken naar de meest effectieve behandelstrategie voor diabetes type 2”, zegt prof. dr. Dominique Hansen, verbonden aan de REVAL-onderzoeksgroep en een van de trekkers van het project. Het startschot door prinses Astrid komt op geen beter symbolisch moment: 14 november is namelijk Wereld Diabetes Dag.

Het Fonds Yvonne en Jacques François-de Meurs (20.000 euro) van de Koning Boudewijnstichting wordt één keer om de drie jaar uitgereikt voor medisch-wetenschappelijk onderzoek naar diabetes en kanker. Dit jaar sleepte het onderzoeksproject van prof. dr. Dominique Hansen, docent aan de UHasselt en verbonden aan de REVAL-onderzoeksgroep in de faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen, het bewuste Fonds in de wacht. De ingezonden projecten werden geselecteerd door een jury van binnen- en buitenlandse experten.

Prof. dr. Hansen: “Dankzij de financiering van de Koning Boudewijnstichting kunnen we nagaan of lange-termijn trainingsinterventie (waarbij oefensessies in nuchtere toestand worden uitgevoerd) effectiever is voor patiënten met diabetes type 2 dan klassieke trainingsinterventie (waarbij de oefensessies in gevoede toestand worden uitgevoerd). Daarnaast onderzoeken we welke moleculaire mechanismen in de spier ten grondslag liggen aan de verbetering in suikercontrole als gevolg van training.” Voor de studie wordt nauw samengewerkt met het Jessa Ziekenhuis (Hartcentrum Hasselt), de UGent en Universiteit Maastricht.

Startschot op Wereld Diabetes Dag
Het bezoek van prinses Astrid aan het Rehabilitation Research Center (REVAL) in gebouw A op campus Diepenbeek vormde het officiële startschot van het diabetesonderzoek van prof. dr. Hansen en zijn team. Prinses Astrid maakte kennis met het project en sprak met de betrokken onderzoekers. Ze maakte ook de nodige tijd vrij om te praten met de deelnemende patiënten.

“De komst van prinses Astrid is een mooie ondersteuning voor onze onderzoekers van onze nieuwe opleiding revalidatiewetenschappen en kinesitherapie. In nauwe samenwerking met onze partnerziekenhuizen kunnen we via dit onderzoek een bijdrage leveren aan de behandelingen van belangrijke chronische ziekten zoals diabetes”, zegt prof. dr. Piet Stinissen, decaan van de faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen van de UHasselt.