Logo UHasselt

menu

UHasselt


Nieuws

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

40-jarige UHasselt verwelkomt zeven nieuwe eredoctoren op Dies Natalis    28 mei 2013

28 mei 2013

De Universiteit Hasselt verwelkomde op dinsdag 28 mei – haar 40ste Dies Natalis – vijf wetenschappers, een architect-kunstenaar en een kinesitherapeut tot haar kransje van eredoctoren. Jean-Jacques Cassiman, Richard Friend, Michael Braungart, Henry Chesbrough, Heinz Klug, Luc Deleu en Lieven Maesschalck kregen hun eredoctoraat uit handen van rector Luc De Schepper tijdens een academische zitting in de Oude Gevangenis, op campus Hasselt.

Het is al sinds enkele jaren de traditie dat de Universiteit Hasselt op haar Dies Natalis (‘geboortedag’) eredoctoraten uitreikt, voorafgegaan door de stoet der togati. Onder het thema Shaping the Future wil de universiteit haar nieuwe doctores honoris causa dit academiejaar uitdrukkelijk eren voor hun uitzonderlijke bijdrage aan de maatschappij en voor de pioniersrol die ze vervullen in het vormgeven van de toekomst.

De keuze van de faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen en de associatiefaculteit Kinesitherapie viel op kinesitherapeut Lieven Maesschalck. Hij begeleidde al tal van grote sportsterren (Ricardo Kaká, Filippo Inzaghi…) en ondersteunt momenteel de medische staf van de Rode Duivels.

De faculteit Rechten eert de van oorsprong Zuid-Afrikaanse prof. dr. Heinz Klug (University of Wisconsin-Madison, VS), een rechtsvergelijkend grondwetsspecialist met wereldfaam. Op zijn expertise werd onder meer beroep gedaan tijdens de overgangsperiode in Zuid-Afrika van apartheid naar democratie.

Prof. dr. Henry Chesbrough (Haas School of Management, University of California, VS) is de geestelijke vader van het concept ‘open innovatie’, dat steeds meer ingang vindt bij bedrijven en kennisinstellingen in de vier hoeken van de wereld. Zijn eredoctoraat is een voordracht van de faculteit Bedrijfseconomische wetenschappen.

De faculteit Wetenschappen betuigt eer aan prof. Sir Richard Friend (University of Cambridge, GB), een pionier in het domein van polymere halfgeleiders (plastics met bijzondere elektrische en optische eigenschappen).

De Vlaamse architect-kunstenaar Luc Deleu, een keuze van de faculteit Architectuur en kunst, is bij het brede publiek vooral bekend geworden door zijn eigenzinnige containerprojecten. In het architectuurlandschap maakte hij naam met zijn projecten voor een duurzame wereldstad.

De faculteit Industriële ingenieurswetenschappen koos voor Michael Braungart (Leuphana University of Lüneburg, DUI) als eredoctor. Braungart is een internationale autoriteit wat betreft groene economie en product- en procesinnovatie (cradle to cradle).

Studenten
Omdat de UHasselt dit jaar haar 40-jarig bestaan viert, verzocht de universiteit haar Studentenraad om een naam voor het instellingsdoctoraat naar voren te schuiven. De keuze van de studenten viel op em. prof. dr. Jean-Jacques Cassiman (KU Leuven), die zijn (academische) sporen tot ver over onze landsgrenzen verdiend heeft in het domein van de menselijke erfelijkheid.