UHasselt-onderzoeker koppelt behandeling angstklachten aan lichaamstherapie    21 feb 2013

21 feb 2013

Joeri Calsius krijgt Nederlandse Van Helsdingenprijs voor proefschrift

Dr. Joeri Calsius heeft op 8 februari 2013 de Van Helsdingenprijs ontvangen. De Nederlandse Stichting Psychiatrie en Filosofie kent de prijs, waaraan 10.000 euro vasthangt, tweejaarlijks toe aan het beste (wetenschappelijk) werk op het gebied van psychiatrie en filosofie. In zijn proefschrift koppelt dr. Calsius de behandeling van angstklachten aan intensieve lichaams- en gesprekstherapie. Joeri Calsius is geassocieerd onderzoeker aan de UHasselt en als docent verbonden aan de opleiding revalidatiewetenschappen en kinesitherapie – die vanaf oktober 2013 naar de UHasselt komt in het kader van de integratie.

In het bekroonde proefschrift ‘Ruimte voor de angst’ laat Joeri Calsius aan de hand van een concrete case stap voor stap zien hoe intensieve lichaams- en gesprekstherapie kan aangewend worden bij de behandeling van ernstige angstklachten. Een therapie waarbij angst met andere woorden niet met geneesmiddelen ‘onderdrukt’ wordt, zoals in de psychiatrie nog vaak gangbaar is. De jury had het in haar rapport in dat verband over de “briljante, doordachte en systematische wijze waarop het proefschrift een geïntegreerd en lichaamsgericht therapeutisch alternatief biedt voor de tekortkomingen van een strikt biomedische aanpak van angst”.

Dr. Calsius analyseert deze therapeutische behandeling op psychodynamisch en fenomenologisch vlak. De jury noemde het een “prachtige menging van klinisch-psychiatrische en psychotherapeutische praktijk met Heideggeriaanse filosofie en Lacaniaanse psychoanalyse”.

Wie is Joeri Calsius?
Joeri Calsius is klinisch psycholoog, psychotherapeut en kinesitherapeut. Hij is als docent en leerlijnverantwoordelijke verbonden aan de opleiding revalidatiewetenschappen en kinesitherapie binnen de PHL. Hij is ook geassocieerd onderzoeker aan de Universiteit Hasselt. Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie zal vanaf oktober 2013 deel uitmaken van het UHasselt-opleidingsaanbod in het kader van de integratie.