UHasselt sluit samenwerkingsakkoord met Pakistan voor opleiding studenten    24 okt 2013

24 okt 2013

Op donderdag 24 oktober bezocht de ambassadeur van Pakistan, Munawar Saeed Bhatti, de UHasselt. Aanleiding is een samenwerkingsakkoord tussen de universiteit en het Pakistaanse ministerie van Onderwijs (de Higher Education Commission), waardoor studenten uit dat land een master- of doctoraatsprogramma kunnen volgen aan de UHasselt. Hun opleiding wordt volledig gefinancierd door de Pakistaanse overheid. De UHasselt is de eerste universiteit in België die een dergelijk akkoord heeft afgesloten met Pakistan.

Het akkoord tussen de Universiteit Hasselt en de Higher Education Commission loopt over vijf jaar en heeft betrekking op de masteropleidingen Transportation Sciences (Mobiliteitswetenschappen), Statistics en Management. Dankzij het programma konden dit academiejaar al een tiental Pakistaanse studenten aan de UHasselt starten. De Higher Education Commission staat in voor de financiering van hun studie. In de overeenkomst is overigens opgenomen dat de studenten na het behalen van hun masterdiploma of doctoraatstitel terugkeren naar Pakistan, om braindrain in het land te voorkomen.

“Een Europees diploma staat in Pakistan hoog aangeschreven en biedt er uitzicht op de beste jobs”, zegt prof. dr. ing. Ansar Yasar, verbonden aan het Instituut voor Mobiliteit (IMOB) van de UHasselt. Prof. dr. ing. Yasar behaalde zijn doctoraatstitel in België en was een van de drijvende krachten achter de overeenkomst tussen de UHasselt en de Pakistaanse regering. “Tijdens mijn studies in België viel me op hoe weinig landgenoten naar hier kwamen om verder te studeren. Aan de UHasselt kreeg ik de nodige steun om die samenwerking met Pakistan uit te bouwen. Dit akkoord biedt Pakistaanse jongeren de uitgelezen kans om, kosteloos, aan de Universiteit Hasselt hun diploma of doctoraat te behalen, België beter te leren kennen én om te excelleren in hun latere loopbaan”, zegt hij.

“Dit samenwerkingsakkoord met Pakistan, een land met 185 miljoen inwoners, zal het internationale profiel van de Universiteit Hasselt verder versterken. Wij kijken ernaar uit om deze ambitieuze Pakistaanse jongeren te verwelkomen en op die manier ook een eigen, zinvolle bijdrage te leveren aan de verdere economische ontwikkeling van Pakistan”, zegt prof. dr. Luc De Schepper, rector van de UHasselt.

Prof. dr. Paul Janssen, vicerector Onderzoek van de UHasselt, sluit zich daarbij aan. “In een geglobaliseerde wereld is sharing minds and sharing skills toward a better life een belangrijke missie voor een universitaire gemeenschap. Het is dan ook onze taak om masterprogramma’s, die inhoudelijk voortvloeien uit een sterke onderzoeksexpertise, aan te bieden aan een internationale groep studenten. De samenwerking met Pakistan rond de masters Transportation Sciences, Statistics en Management past mooi binnen deze filosofie.”

Rijsimulator
Het bezoek van Munawar Saeed Bhatti, ambassadeur van Pakistan in België, bezegelde de samenwerking tussen de UHasselt en zijn land. Na een officiële verwelkoming door rector Luc De Schepper kwamen o.m. ook een Pakistaanse UHasselt-student en prof. dr. ing. Yasar aan het woord. Namiddag bracht de hoge delegatie nog een bezoek aan de rijsimulator van IMOB op campus Diepenbeek.

Foto: Rector Luc De Schepper en ambassadeur Munawar Saeed Bhatti.