Studenten architectuur ontwerpen en bouwen eerste ‘WikiHouse’ in België    20 jan 2014

Studenten architectuur ontwerpen en bouwen eerste ‘WikiHouse’ in België
20 jan 2014

De studenten ontwierpen en monteerden de houten constructie in het kader van de tentoonstelling Atelier à Habiter.  “Het is noodzakelijk dat studenten architectuur eens een ontwerp op ware grootte kunnen uitvoeren, in plaats van uitsluitend met kleine maquettes te werken. Hierdoor krijgen ze een beter inzicht in de realiteit”, zegt arch. sted. Danny Windmolders, docent aan de UHasselt en een van de projectbegeleiders.

‘WikiHouse’ is een concept dat werd bedacht door het Londense architectenbureau 00:/ Architects, maar wereldwijd steeds meer opduikt. “Via een internationale database heb je een keuze uit allerlei modellen, maar wij hebben een eigen ontwerp gemaakt. Dit werd vervolgens toegevoegd aan de database. De bouwonderdelen kun je dan laten uitfrezen met een CNC-machine. Een WikiHouse is met andere woorden een downloadbaar, printbaar huis dat je bovendien in zeer korte tijd kunt monteren”, aldus arch. sted. Danny Windmolders, verbonden aan de faculteit Architectuur en kunst. De filosofie achter het WikiHouse is dat iedereen – arm of rijk – zijn eigen (duurzame) woning kan ontwerpen en bouwen.

In het kader van Atelier à Habiter – een atelier/tentoonstelling waarin kunstenaars, architecten en vormgevers ‘wonen’ herdenken en herdefiniëren – werkten acht tweedejaarsstudenten architectuur van de UHasselt aan hun eigen WikiHouse. Daarbij kregen ze een duidelijke (ontwerp)opdracht mee: conceptueel ontwerpen, binnen de geest van de plek en met een kritische houding ten opzichte van de ontwerpopgave.

Zowel de gevel- en dakbekleding als de constructieve elementen voor de structuur (spanten en knopen) werden vervaardigd uit multiplexplaten. Het frezen uit de platen gebeurde door FabLab in Genk. Het monteren ter plaatse werd in twee dagen tijd door de studenten uitgevoerd. De houten constructie doet nu dienst als infobalie.

Toekomstgericht
“Het WikiHouse-bouwsysteem is duurzaam en doordacht, universeel en voor iedereen toegankelijk. Het concept doorkruist bovendien het luxueuze ideaalbeeld dat we doorgaans over huisvesting hebben. Buiten het vernieuwende aspect aan het ontwerpen, wordt er ook sterk nagedacht over toekomstgerichte bouwmethodes. Dit project voor Z33 Huis voor Actuele Kunst sluit dan ook nauw aan bij de opzet van de ontwerpstudio binnen onze opleiding, waarbij de studenten via ontwerpoefeningen ook leren om een kritische houding aan te nemen ten opzichte van de ontwerpopgave”, zegt Danny Windmolders.

Het WikiHouse staat nog tot 30 maart in Z33 Huis voor Actuele Kunst. Bekijk het filmpje via de link onderaan (Bijlage).

Bijlage