Logo UHasselt

menu

UHasselt


Nieuws

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Hasselt studenten regatta 5 mei 2010    29 mrt 2010

Hasselt studenten regatta  5 mei 2010
29 mrt 2010

De massale opkomst van supporters en kijklustigen draagt elk jaar bij tot een geweldige sfeer. De Hasselt Studenten Regatta is uitgegroeid tot een stijlvolle traditie, die we ieder jaar nog proberen te verbeteren.

Eigen boten en eigen loods
Dat de Hasselt Studenten Regatta in de loop der jaren steeds professioneler werd, is al bewezen. In 2005 werden eigen boten aangekocht en in 2007 kregen de roeiatleten hun eigen thuisbasis in de Koninklijke Hasselt Yachting Club. De afdeling Sport liet er toen een loods plaatsen, de technische diensten zorgden voor de inrichting, met als resultaat dat de boten mooi, veilig en droog gestockeerd konden worden.

Bootwagen
De Hasseltse roeiteams worden jaarlijks uitgenodigd om deel te nemen aan roeiwedstrijden in Luik, Maastricht, Gent, Wijnegem, en om op andere locaties te trainen. De nood om een eigen aanhangwagen te kopen werd dus steeds groter. De afgelopen jaren bleek dit transportprobleem steeds acuter te worden. Zo was het telkens een hele onderneming om op de dag van de HSR de boten te vervoeren van de loods naar de startplaats.
De afdeling Sport heeft de koe bij de horens gevat en is op zoek gegaan naar een geschikte aanhangwagen. Ze vonden een bootwagen die licht genoeg is om met een gemiddelde personenwagen te trekken en waarmee 3 (8)boten vervoerd kunnen worden. Voor deze aankoop werd 7550 euro betaald. Geen nutteloze investering, gezien de aanhangwagen ook voor andere doeleinden ingezet kan worden, bijvoorbeeld voor het vervoeren van materiaal bij sportkampen, etc.

Extra trainingsmateriaal
De 4 topsportboten die aangekocht werden in 2005, blijken voor beginnende roeiers vaak té top. Zij willen niet enkel op zondag trainen, maar ook graag door de week. Helaas is er op weekdagen veel scheepvaartverkeer, waardoor het kanaal woeliger is. Om deze woelige baren te trotseren, zijn de lichte topsportboten iets te fragiel. Om de eerste roeiervaring op te doen en de trainingen in een minder fragiele boot te starten, werd een extra boot gekocht. Deze trainingsboot (4-zit) is uit hout vervaardigd en dus steviger, beter wendbaar en stabieler.  Intussen zoekt men verder naar tweedehands trainingsboten: 1- en 2-zitters om meer en betere trainingsmogelijkheden aan te bieden. Tips hieromtrent zijn welkom.  U kunt steeds contact opnemen met de afdeling sport van de Stad Hasselt, Joris Lambrechts, T 011 23 94 55, joris.lambrechts@hasselt.be

Roeiteams en start trainingen
Begin november 2009 werden de trainingen al gestart. De motivatie is er en dat zal te merken zijn tijdens de wedstrijd.  Ieder team wil die beker met de grote oren mee naar huis (hogeschool of unief) nemen.

Om de geleverde inspanningen van de roeiteams te belonen worden de roeiers op 5 mei binnengehaald als echte helden.

Pré Regatta fuif in Versuz
Elke donderdagavond organiseert Versuz haar StudentNight. Met de Regatta in het vooruitzicht is het thema op 29 april ‘Pré Regatta party’. 
De roeiers (en partner) van de 4 roeiteams worden dan als VIP onthaald in de VIP-lounge en er zullen filmfragmenten geprojecteerd worden van de trainingen.

Supportersactie
Ook dit jaar wordt aan de regatta weer een studentenactie gekoppeld. De hoofdsponsors Cristal Alken en Het Belang van Limburg zullen 2000 supporters T-shirts verspreiden in de kleuren van de unief en de hogescholen. In ruil voor de bon in de krant kunnen studenten, personeelsleden, aanverwanten en fanatiekelingen zo’n T-shirt bemachtigen. Wie op 5 mei (tussen 15 en 18 uur) de Tuikabelbrug betreedt in zijn supporters T-shirt, krijgt van Cristal meteen zijn eerste pint gratis.  Verder worden in de loop van de namiddag leuke prijzen uitgeloot, zoals o.a. 4 reizen, Versuz-arrangementen, etc.

Promotour Universiteit Hasselt
 3 mei 2010: van 8.00 tot 9.00 uur en van 11.30 tot 13.00 uur


Een leuke namiddag (en avond) voor iedereen
De zevende editie van de Hasselt Studenten Regatta zal eveneens plaatsvinden op en rond de Tuikabelbrug in Godsheide. Daar kan iedereen terecht in het ‘Regattadorp’ voor een frisse pint en studentenhaver. Een danspasje wagen kan, want er is passende muziek. Vervelen is onmogelijk dankzij de randanimatie.

Het spreekt voor zich dat álle studenten van de deelnemende hogescholen en universiteit tot het doelpubliek behoren. Dankzij de medewerking van een aantal studentenverenigingen aangesloten bij het L.O.S.O. (Limburgs Overkoepelend StudentenOrgaan) worden zij extra gemotiveerd om hun teams naar de finish te komen schreeuwen.

Maar iederéén is welkom. Tijdens de vorige edities van de Regatta merkten we dat de wedstrijd niet enkel leefde bij de roeiers, de directies, het schoolpersoneel en de studenten. Met de fiets of op rollerskates volgden buurtbewoners, kijklustigen, ouders en nieuwsgierigen de wedstrijd via het jaagpad om nadien mee plezier te maken in het regattadorp.

Vlottenrace
Een half uur voor de Regatta is het Albertkanaal het strijdtoneel van een vlottenrace tussen de studentenverenigingen. De schepen van Sport geeft om 17.30 uur het startschot. De winnaar mag de wisselbeker van “Het Belang van Limburg” in ontvangst nemen.

Regatta
De Xios Hogeschool Limburg, de Provinciale Hogeschool Limburg, de Katholieke Hogeschool Limburg en de Universiteit Hasselt vaardigen elk een team van 9 studenten af, waarvan 8 roeiers en 1 stuurman. Het startschot weerklinkt op 5 mei om 18 uur aan de sluis van Godsheide, de finish is aan de Tuikabelbrug. Het kanaal is dan een uur volledig ‘bootvrij’.

Wedstrijd van begin tot einde te volgen op LED-scherm
Moeite noch kosten werden voor deze editie bespaard om de duizenden supporters de mogelijkheid te geven de roeiwedstrijd van bij het startsignaal te volgen tot aan de eindmeet.  Zo zal de hele wedstrijd de aandacht krijgen die ze verdient. 

Loting van de banen
Baan 1 : UHasselt
Baan 2 : Xios
Baan 3 : PHL
Baan 4 : KHLim

Een ‘feestje’
De regatta staat ook garant voor pure ambiance voor zowel roeiers als supporters. De lijst met artiesten die de voorbije jaren voor een feestje zorgden, is indrukwekkend: Eddy & Freddy Disco Connection, Bart Vandenbossche, Sam Gooris, The Majesticals Fools, Bart Kaëll, Yves Segers, Paul Severs en Luc Steeno passeerden reeds de revue. Zonder blozen durven we zeggen dat het steeds een feestje was! Dit jaar zal dat niet anders zijn.

Live verslaggeving van de regatta over heel Limburg
Hitfm zal de wedstrijd nauwgezet volgen en rechtstreeks verslaan voor heel Limburg via de radio.  Wie de wedstrijd dus niet ter plaatse kan komen volgen, stemt het best af op hitfm.

Het programma

15.00 uur  Opening regattadorp met happy hour (2 pinten voor de prijs van 1)
Studenten die hun supporters T-shirt dragen op de brug, krijgen bij aankomst (tussen 15 en 18 uur) meteen hun eerste pint gratis.
Start vlottenbouw voor vlottenrace
16.00 uur  Start randanimatie/demonstratie waterski en wakeboarden
  Voorstelling van de roeiteams
17.30 uur  Vlottenrace tussen de verschillende studentenverenigingen
18.00 uur  Regatta
19.30 uur  Prijsuitreiking
Wisseltrofee Het Belang van Limburg voor de vlottenrace 
Wisselbeker Stad Hasselt voor de Hasseltse Studenten Regatta
20.00 uur  Start afterparty met dj-sets en van The Fools
(einde 2.00 uur)


Er is een bewaakte fietsenstalling van 15.00 uur tot 2.00 uur.

Lees ook meer op de website van de Stad Hasselt