Logo UHasselt

menu

UHasselt


Nieuws

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Signalisatiesimulator IMOB gelanceerd door Vlaams Minister Crevits    16 dec 2010

16 dec 2010

CONTACTPERSOON

Mevrouw Ingrid VRANCKEN

32-11-269024

ingrid.vrancken@uhasselt.be


In België gebeuren elk jaar meer dan 700 ongevallen in de buurt van wegenwerken, waarbij heel wat (dodelijke) slachtoffers vallen. Een goede signalisatie is daarom van groot belang. De signalisatiesimulator maakt het mogelijk op voorhand te testen hoe weggebruikers met omleidingsborden omgaan. Er worden zaken bekeken als: wat zijn de beste afmetingen voor verkeersborden? Welke kleuren zijn het duidelijkst? Waar plaats je de borden het best? Het wordt ook mogelijk om na te gaan of de signalisatie juist begrepen wordt door buitenlandse, anderstalige chauffeurs.

De simulator is uniek omdat er niet gewerkt wordt met voorgeprogrammeerde scenario’s en computerbeelden. Voor elk project wordt er op het terrein een video-opname gemaakt van de rijroutes met een speciale topcamera. Vervolgens worden nieuwe verkeersborden geïntegreerd in de film via montagetechnieken. Zo krijgt de testpersoon in de simulator zicht op hoe de signalisatie zal toegepast worden tijdens werkzaamheden.

In de simulator wordt ook een specifieke toepassing gebruikt: de eye tracking-methode of ooganalyse. Hiermee wordt continu gemeten waar een testpersoon naar kijkt en hoe vaak een bord bekeken wordt. Dit levert interessante resultaten die worden geanalyseerd om vervolgens adviezen te formuleren.

De signalisatiesimulator werd ontwikkeld door het Instituut voor Mobiliteit (IMOB) in samenwerking met communicatiebureau Connect en studiebureau Infranea.

Fotoreportage