Universiteitsfonds

Fonds Hoogbegaafdheid

FONDS HOOGBEGAAFDHEID

Hoogbegaafdheid spreekt tot de verbeelding, maar heeft ook een minder positieve kant. Zo kampen veel hoogbegaafden met faalangst en onderpresteren ze vaak. Dankzij uw donatie aan ons onderzoek kunnen we het talent van hoogbegaafde kinderen, jongeren én volwassenen écht tot z’n recht laten komen en hun levenskwaliteit verbeteren.

WAARVOOR WORDEN DONATIES GEBRUIKT?

Donaties aan het fonds gaan volledig naar het onderzoek rond hoogbegaafdheid in het onderwijs en op de werkvloer. De onderzoeksgroep Onderzoek van Onderwijs (O³) brengt de problemen in kaart waarmee hoogbegaafde kinderen en werknemers kampen en werkt ook aan oplossingen.

WAAROM DIT ONDERZOEK?

‘Wonderkinderen’ spreken tot de verbeelding, maar hoogbegaafdheid is niet louter een hoera-verhaal. Uit de praktijk blijkt dat hoogbegaafden vaak onderpresteren – en dat zowel op jonge als op latere leeftijd. Hoogbegaafde kinderen houden er bijvoorbeeld andere leerstrategieën op na – waardoor ze (leer)achterstand dreigen op te bouwen en hun diploma niet behalen. Hoogbegaafde werknemers voelen zich dan weer vaak niet uitgedaagd in hun job of kampen met grote faalangst.

OM WELK ONDERZOEK GAAT HET CONCREET?

Onderzoekers focussen op uiteenlopende vragen. Wat zijn de hiaten die hoogbegaafde kinderen in de lagere/en of middelbare school oplopen? Wat is de impact daarvan en hoe kunnen we dat voorkomen? Hoe kan je bestaande HR-systemen binnen een bedrijf of organisatie zó aanpassen dat de tevredenheid bij hoogbegaafde werknemers stijgt? En welke rol kunnen leidinggevenden daarbij spelen?

___________

Wil u doneren aan het Fonds Hoogbegaafdheid?
Lees hier wat u moet doen én wat uw voordelen zijn.

Het onderzoek rond hoogbegaafdheid loopt in samenwerking met vzw Exentra – Expertisecentrum rondom hoogbegaafdheid.