Universiteitsfonds

Fonds Nalou

FONDS NALOU

Meer dan tien jaar al beweegt Marie-Jeanne Vantuykom hemel en aarde om het leven te verbeteren van de bewoners van het Malinese Dogondorp Nalou. Met uw donatie kunt u mee kansen geven! Geld opgehaald via het Fonds ging onder meer al naar de lokale school en medische hulppost.

WAAROM NALOU?

Nalou is een Dogondorp, gelegen in een uithoek van het straatarme Mali. Het dorp werd regelmatig getroffen door hongersnood, de mensen hadden er niets. Marie-Jeanne Vantuykom, die lang aan UHasselt gewerkt heeft, startte het Nalou-project in de hoop het leven van de bevolking te verbeteren. Zélf verantwoordelijkheid nemen, vindt ze ontzettend belangrijk. Het zijn de inwoners die de prioriteiten bepalen, aan de slag gaan en opgestarte initiatieven draaiende houden.

WAT HEBBEN WE AL GEREALISEERD?

Sinds de start van het Nalou-project (in 2008) werd er al een lagere school gebouwd, onderwijs voor kleuters opgezet en de medische hulppost uitgebreid met een labo voor bloedonderzoek. In het dorp is er intussen ook een fietsenmaker, apotheker én bakker.

Dankzij Fonds Nalou konden verschillende UHasselt-studenten bovendien naar Afrika op stage of studiereis. Een unieke kans om hun blik te verruimen, hun engagement aan te scherpen én om hun kennis om te zetten/te gebruiken in de (vaak rauwe) praktijk. Het fonds wil verder inzetten op de financiering van stage- en studiebeurzen.

WAT ZIT ER NOG IN DE PIJPLIJN?

Het grootste project dat nog op stapel staat, is de bouw van een waterspaarbekken (om regen op te vangen). Dat is niet alleen goed voor de realisatie van groenteoogsten. Dankzij de verkoop van die groenten kunnen de bewoners van Nalou ook de werkingskosten van het medische centrum en de school financieren. De bouw van het waterspaarbekken is geraamd op meer dan 92.000 euro.

___________

Wil u doneren aan Fonds Nalou?
Lees hier wat u moet doen én wat uw voordelen zijn.

Het Nalou-project is een initiatief van Marie-Jeanne Vantuykom (die jarenlang voor UHasselt werkte). Het project opereert onder de paraplu van vzw Kattendans. Het Fonds werkt ter plekke ook samen met Planet Equitable – die onder meer de bouw van het schooltje opvolgde.