Universiteitsfonds

Fonds Nalou

FONDS NALOU

Meer dan tien jaar al beweegt Marie-Jeanne Vantuykom hemel en aarde om het leven te verbeteren van de bewoners van het Malinese Dogondorp Nalou. Met uw donatie kunt u mee kansen geven! Geld opgehaald via het Fonds ging onder meer al naar de lokale school en medische hulppost.

WAAROM NALOU?

Nalou is een Dogondorp, gelegen in een uithoek van het straatarme Mali. Het dorp werd regelmatig getroffen door hongersnood, de mensen hadden er niets. Marie-Jeanne Vantuykom, die lang aan UHasselt gewerkt heeft, startte het Nalou-project in de hoop het leven van de bevolking te verbeteren. Zélf verantwoordelijkheid nemen, vindt ze ontzettend belangrijk. Het zijn de inwoners die de prioriteiten bepalen, aan de slag gaan en opgestarte initiatieven draaiende houden.

WAT HEBBEN WE AL GEREALISEERD?

Sinds de start van het Nalou-project (in 2008) werd al een lagere school gebouwd, onderwijs voor kleuters opgezet en de medische hulppost uitgebreid met een labo voor bloedonderzoek. In het dorp is er intussen ook een fietsenmaker, apotheker én bakker.

WAT ZIT ER NOG IN DE PIJPLIJN?

De bedoeling is om onder meer nog een pedagogische tuin aan te leggen (om de bevolking te leren hoe ze velden moet bewerken), een huis voor leraren te bouwen (om goede leerkrachten aan te trekken én te behouden), een naaiatelier in te richten (om schooluniformen te maken en vrouwen een eigen inkomen te laten genereren) en duurzame kookvuren in te voeren (goed voor het milieu én tijdbesparend).

Met het Fonds Nalou willen we ook studie- en reisbeurzen financieren voor UHasselt-studenten. Zo verruimen ze hun blik, scherpen ze hun engagement aan én krijgen ze een unieke kans om hun kennis om te zetten/te gebruiken in de (vaak rauwe) praktijk. Denk aan geneeskundestudenten die gaan meedraaien in de medische hulppost.

___________

Wil u doneren aan Fonds Nalou?
Lees hier wat u moet doen én wat uw voordelen zijn.

Het Nalou-project is een initiatief van Marie-Jeanne Vantuykom (die jarenlang voor UHasselt werkte). Het project opereert onder de paraplu van vzw Kattendans. Het Fonds werkt ter plekke ook samen met Planet Equitable – die onder meer de bouw van het schooltje opvolgde.