Logo UHasselt

menu

Universiteitsfonds


MS-fonds

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

MS-FONDS

In België leven er zo’n 11.000 personen met Multiple Sclerose. Met uw steun aan het MS-Fonds kunnen onderzoekers nieuwe therapieën ontwikkelen én de zorg, behandeling en begeleiding voor personen met MS verder verbeteren.

WAT IS MULTIPLE SCLEROSE?

Multiple Sclerose is een ongeneeslijke chronische ziekte die het centrale zenuwstelsel aantast. Zo’n 1 op 1.000 Belgen leeft met de ziekte. Elke patiënt is uniek – met een eigen ziekteverloop, set aan symptomen en reactie(s) op bepaalde medicatie of revalidatie. Dat maakt de diagnose, prognose, behandeling en zorg van personen met MS erg moeilijk.

OP WELKE PROJECTEN FOCUST HET MS-FONDS ZOAL?

Financiering opgehaald via het MS-Fonds gaat naar uiteenlopende (onderzoeks)projecten. Zoals:

MULTIDISCIPLINAIRE ZORG
Voor een behandeling die de levenskwaliteit van mensen met MS gevoelig verbetert, heb je óók psychologen, ergotherapeuten, kinesitherapeuten, logopedisten… nodig. Samen met artsen en verpleegkundigen helpen zij het dagelijks functioneren van patiënten vergemakkelijken. Maar zo’n gecombineerde totaalaanpak kost geld…

MS-BIOBANK
Voor onderzoek naar ziektemechanismen van MS heb je patiëntenweefsel nodig. Een verdere uitbouw van een MS-Biobank zal de beschikbaarheid van weefsel structureel verbeteren – en onderzoek vooruithelpen.

INTERDISCIPLINAIR DOCTORAATSONDERZOEK
MS-onderzoek rond ziektemechanismen en zorg gebeuren nog sterk discipline per discipline. Een aanpak die al die disciplines overstijgt, zal het onderzoek naar een hoger niveau tillen – en tot heel nieuwe/anderen/betere inzichten leiden.

CONTACTEN TUSSEN ONDERZOEKER, PATIËNT EN ZORGVERLENER
MS-Netwerk Limburg brengt onderzoekers, personen met MS én zorgverleners regelmatig samen. Patiënten en zorgverleners komen op die manier méér te weten over de stand van zaken van  onderzoek. Onderzoekers krijgen op hun beurt méér inzicht in de leefwereld/problemen/ervaringen van patiënt én zorgverlener. Belangrijk om stappen vooruit te kunnen zetten…

___________

Wil u doneren aan het MS-Fonds?
Lees hier wat u moet doen én wat uw voordelen zijn.

 


Het MS-Fonds is een initiatief van het Biomedisch Onderzoeksinstituut (BIOMED) van UHasselt, het UHasselt-Studiecentrum voor Revalidatieonderzoek (REVAL), het Revalidatie & MS Centrum Overpelt en PXL Healthcare. Meer info via de website van het MS-Netwerk Limburg.