Logo UHasselt

menu

Universiteitsfonds


Onze verhalen

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

EEN DRAAGBARE BATTERIJ OP ZONNE-ENERGIE

Meer dan drie maanden (van februari tot mei 2018) bouwden Daan Droogmans en Kaz Puttenaers aan een draagbare batterij op zonne-energie in een Togolees dorp. Dankzij steun van Fonds Nalou. “Die financiële duw in de rug heeft de impact van het project vergroot”, zeggen de studenten industrieel ingenieur.

Dit verhaal begint eigenlijk bij Lore Van Welde. Als studente handelsingenieur trok ze voor haar masterproef naar het Togolese Sichem. Daar kwam ze te weten dat het plattelandsdorp regelmatig kampt met stroomuitval. Andere dorpen in de buurt hadden vaak zelfs géén toegang tot het elektriciteitsnet. Lore maakte een financiële analyse van de situatie en tekende een businessmodel uit voor een zonnepaneleninstallatie én draagbare batterij.

Om die ideeën werkelijkheid te maken, klopte ze aan bij studenten industrieel ingenieur Daan Droogmans en Kaz Puttenaers. Met de input van Lore ontwierpen zij de batterij niet alleen, ze gingen in februari 2018 ook ter plaatse de batterij en bijhorende zonne-installatie opzetten. “We hebben, samen met lokale technici, het ontwerp bestudeerd en dan de installatie gerealiseerd en getest. We hadden de rol van manager, maar sloegen dus ook zelf aan het bouwen”, zeggen ze.

Al bleek het een hele uitdaging om de elektricien van Sichem te overtuigen van hun oplossing. “Hij geloofde ons in het begin niet, maar gelukkig hebben we een compromis kunnen uitdokteren.”

GEEN LANGE AFSTANDEN MEER

De gemeenschap kan dankzij de installatie normaal blijven functioneren tijdens stroomuitval. Omdat de batterij ook draagbaar is, worden met één batterij-installatie ook meerdere dorpen geholpen. Waar bewoners van dorpen zonder aansluiting op het elektriciteitsnet vroeger lange afstanden moesten afleggen om wat elektriciteit te halen, kan dat nu gewoon vlakbij in Sichem.

“Dorpen die geen toegang hebben tot het elektriciteitsnet kunnen hun mobiele telefoons of zaklampen tegen lagere kosten opladen. Tijdens een stroomstoring blijft Wi-Fi werken, zodat contact met de buitenwereld mogelijk blijft. Computers kunnen ook in de bibliotheek blijven functioneren, zodat het onderwijs niet wordt onderbroken door stroomuitval.”

ARMOEDE

Sichem wordt vanuit Vlaanderen al ondersteund door vzw Togo Debout en vzw Students for Energy in Africa. Deze organisaties zorgden voor onder meer de nodige materiële voorzieningen ter plekke. Dankzij het nauwe contact tussen de lokale gemeenschap, de vzw’s en UHasselt-onderzoekers Wim Deferme en Nele Witters wordt het project constant opgevolgd en bijgestuurd. Het plan is om in de toekomst gelijkaardige oplossingen te voorzien voor andere dorpen.

Wat is Daan en Kaz nu het meest bijgebleven van hun grote avontuur in Togo? “De warmte en gastvrijheid”, antwoordt Kaz. Daan beaamt. “De aangename sfeer en vriendelijkheid van de lokale bevolking maakten het tot een uitstekend verblijf.” Aan de andere kant bleef ook de schokkende realiteit van armoede aan de twee studenten kleven.

Kaz: “Je hoort berichten op de radio en ziet beelden op het nieuws, maar dan word je dus geconfronteerd met die realiteit… En dat is toch een heel andere ervaring. Dit project heeft me als persoon enorm veranderd, in positieve zin dan.”

DANKBARE DUW IN DE RUG

Fonds Nalou hielp Daan en Kaz letterlijk en figuurlijk op weg naar Togo met een stagebeurs van 1.000 euro. Elk academiejaar biedt het Fonds UHasselt-studenten op die manier de kans om hun blik te verruimen én de schouders te zetten onder ontwikkelingsprojecten die het leven van de lokale bevolking verbeteren. Met die 1.000 euro kunnen de jongeren onder meer hun vluchten, visum, vaccinaties… vergoeden. Het verkrijgen van zo’n beurs is voor studenten veelal een cruciale factor in de keuze voor een buitenlandse stage.

“De financiële steun die ik via Fonds Nalou kreeg, heeft de impact van ons project vergroot. Mede dankzij het Fonds hebben we van een klein stukje op deze aarde een plek vol gelukkige gezichten in betere leefomstandigheden kunnen maken”, zegt Kaz. “Ik ben Fonds Nalou dan ook érg dankbaar.” Ook Daan geeft toe dat de financiële duw in de rug een grote hulp was. “Zonder die steun was het moeilijker geweest. Of zelfs onmogelijk.”


WERELDBURGERSCHAP

UHasselt stimuleert en motiveert haar studenten actief om het buitenland op te zoeken. Want zo’n ervaring scherpt je wereldburgerschap aan – een kwaliteit die erg belangrijk is voor de vorming en latere carrière. Studenten die naar een ontwikkelingsland trekken, doorlopen een voorbereidings- en debriefingstraject. Ze worden vóór vertrek ook ondergedompeld in de lokale cultuur, veiligheid en gezondheid. Na terugkeer wisselen ze met medestudenten ervaringen, indrukken… uit.

___________

Meer weten over Fonds Nalou?
Ontdek het verhaal achter Fonds Nalou en kom te weten hoe/wat ú kunt bijdragen!