Logo UHasselt

menu

Moving Forward


Over MoFor

Moving Forward

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

WERKING MOVING FORWARD

Een digitale bereikbaarheidskaart maken met Moving Forward doe je in verschillende stappen:

 • STAP 1: Dataverzamelaars verzamelen/fotograferen (knel)punten.
 • STAP 2: Dataverzamelaars bewerken (knel)punten.
 • STAP 3: Projectleider creëert een bereikbaarheidskaart.
 • STAP 4: Meerdere kaarten samenbrengen tot één overzichtskaart (optioneel).

Dataverzamelaars verzamelen/fotograferen (knel)punten

Er zijn 2 manieren om (knel)punten te verzamelen:

 1. Via de mobiele applicatie van Moving Forward
 2. Via de webapplicatie van Moving Forward

 

Mobiele applicatie

Voor het project 'Moving Forward' werd er een mobiele applicatie ontwikkeld die beschikbaar is voor Android smartphones. Met behulp van de app kan de dataverzamelaar foto's maken in de omgeving van (knel)punten. Aan elke foto kan rechtstreeks, via de app, extra informatie (naam en beschrijving) toegevoegd worden. Deze informatie wordt opgeslagen, samen met de GPS coördinaten van de locatie, en automatisch doorgestuurd naar de server. De foto's zijn dan meteen zichtbaar op de Google Maps kaart.

 • Werken met je eigen smartphone

Je kan de applicatie Moving Forward gratis downloaden via Google Play Store.

Nadat je de applicatie hebt gedownload neem je even contact met ons op. Wij bezorgen je vervolgens een QR code waarmee je kan inloggen op de mobiele applicatie. Zonder QR code kan je namelijk geen gebruik maken van de mobiele applicatie.

 

 • Smartphones (gratis) ontlenen

             

Heb je geen Android smartphone, dan kan je er gratis eentje bij ons uitlenen! Vooral voor scholen die een Moving Forward bereikbaarheidskaart willen maken, samen met de leerlingen, is dit een interessante optie!

Binnen het project Moving Forward werden 100 smartphones aangekocht en uitgerust met de juiste technologie. Klik hier voor meer info over het uitlenen van smartphones.

 

Webapplicatie

Indien je niet beschikt over een smartphone maar je wenst wel bepaalde (knel)punten te melden, dan kun je foto's maken met een fototoestel en deze foto's vervolgens uploaden in de webapplicatie van Moving Forward. De dataverzamelaar ontvangt steeds van ons een unieke login (=gebruikersnaam + paswoord) om te kunnen inloggen op de webapplicatie www.movingforward.be/applicatie. Wanneer je nog niet over een login beschikt, neem dan even contact met ons op.

Om een (knel)punt te rapporteren in de webapplicatie, klikt de gebruiker op de knop 'Voeg nieuw punt toe'. Vervolgens selecteert de gebruiker op de Google Maps kaart de locatie van het (knel)punt. Hierna kan de gebruiker een naam, omschrijving en foto toevoegen aan dit punt.

Dataverzamelaars bewerken (knel)punten 

 

Webapplicatie dataverzamelaar

Als dataverzamelaar krijg je een unieke login (= gebruikersnaam + paswoord). Hiermee kan je inloggen op de website www.movingforward.be/applicatie. In deze webapplicatie krijg je een overzicht van al je verzamelde (knel-)punten, gevisualiseerd in een Google Maps omgeving.
Opgelet: de webapplicatie werkt niet correct met Internet Explorer, maar wel met alle andere internetbrowsers. 

 

 

Gerapporteerde (knel)punten bekijken

 

Als je inlogt, kan je het resultaat van je eigen verzamelwerk met de smartphones raadplegen. Dankzij de GPS technologie in de smartphone onthoudt het toestel op welke plaats elke foto werd gemaakt. Elke punt wordt gevisualiseerd op de Google Maps kaart met een rode ballon die je kan open klikken om de foto te bekijken.

 

 

(Knel)punten bewerken

 

(Knel)punten bewerken houdt in dat aan elke foto een naam en beschrijving kan toegevoegd of gewijzigd worden. Het is ook mogelijk om de foto te vervangen door een foto die je reeds op je computer hebt opgeslagen.

 

 

(Knel)punten zichtbaar maken voor de projectleider

 In een laatste stap maak je als dataverzamelaar zelf een selectie van de (knel)punten die je belangrijk genoeg vindt om op te nemen op de bereikbaarheidskaart. Die punten maak je dan zichtbaar voor je projectleider door op de rode 'X' in de linkerkolom te klikken. Dit wordt dan een groene 'V'. De corresponderende ballon op de kaart wordt eveneens groen.

Projectleider creëert een bereikbaarheidskaart

 

Webapplicatie projectleider

De projectleider ontvangt een unieke gebruikersnaam en een uniek paswoord waarmee hij/zij inlogt op de website www.movingforward.be/applicatie_R2. IN deze webapplicatie krijgt de projectleider een overzicht te zien van alle punten die door al de dataverzamelaars doorgegeven werden om op te nemen op de bereikbaarheidskaart.
Opgelet: de webapplicatie werkt niet correct met Internet Explorer, maar wel met alle andere internetbrowsers. 

 

 

Belangrijkste functionaliteiten:

 • Bewerken, samenvoegen en beheren van (knel)punten  

 De projectleider kan een overzicht zien van welke (knel)punten de dataverzamelaars het belangrijkste vonden. Deze (knel)punten kunnen door de projectleider bewerkt worden en zij kunnen een rangorde van gevaar toekennen aan het (knel)punt.

De projectleider heeft ook de mogelijkheid om richtlijnen te geven aan de dataverzamelaars om veilig voorbij een bepaald (knel)punt te geraken. Indien een bepaald (knel)punt meerdere keren voorkomt, dan kan de projectleider deze (knel)punten samenvoegen tot één (knel)punt.

 

 • Toevoegen van POI (Point of Interest)

 

Daarnaast heeft de projectleider ook de mogelijkheid om bepaalde interessante punten (Points of Interest) toe te voegen aan de bereikbaarheidskaart. Naast de 4 voorgedefinieerde POI’s (school, politie, bibliotheek, info) kan de projectleider zelf nieuwe POI’s definiëren en visualiseren met behulp van een zelf te kiezen icoontje.

 

 

 • Tekenen van routes

 

De projectleider kan ook routes tekenen (voor alle modi). Naast de 3 voorgedefinieerde routes (veilige route, onveilige route, route met beperkte voorzieningen) kunnen gebruikers zelf nieuwe routes definiëren en visualiseren met een zelf te kiezen kleur.

 

 

 • Zones visualiseren

 

De projectleider kan bepaalde gebieden in een kleur markeren en zo zones visualiseren. Dit kan interessant zijn om bijvoorbeeld aan te geven waar je betalend of gratis kan parkeren.

 

Meerdere kaarten samenbrengen tot één overzichtskaart (optioneel)

 

Via Moving Forward is het mogelijk om verschillende bereikbaarheidskaarten samen te brengen tot één overkoepelende bereikbaarheidskaart.

Voorbeeld:
In gemeente x hebben x aantal scholen onafhankelijk van elkaar een bereikbaarheidskaart gemaakt voor hun eigen school. Voor de mobiliteitsambtenaar van deze gemeente zou het interessant zijn om alle gegevens die op deze verschillende schoolbereikbaarheidskaarten staan, samen te brengen tot één overkoepelende bereikbaarheidskaart voor de gemeente. Dit is mogelijk met Moving Forward

Opgelet: Enkel de (knel)punten kunnen worden overgezet. De routes kunnen momenteel nog niet mee overgezet worden.