Logo UHasselt

menu

StudentStartUP


Studeren en Ondernemen: dat kan samen!

StudentStartUP

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

OPLEIDINGSONDERDELEN ONDERNEMEN

UHasselt hecht enorm veel belang aan de inzetbaarheid van studenten op de arbeidsmarkt. Een ondernemende attitude is van primordiaal belang en zal steeds gewichtiger worden.

Daarom richt UHasselt vakken in rond het topic ondernemen waarbij studenten ofwel hun technische kennis (boekhouden, btw, businessplan..) kunnen verrijken en/of hun ondernemende mindset kunnen activeren.

Het vak OndernemersZIN wordt al een paar jaar georganiseerd en kent een groot succes. Vooral het feit dat studenten in groep samenwerken met andere studenten uit diverse opleidingen en de kennismaking met the real life van een ondernemer blijken een enorme meerwaarde.

Studenten die bijna afstudeerden en overwogen om ondernemer of vrijberoeper te worden, drongen aan op kennis en kunde rond ondernemerschap. Om aan de wensen van onze studenten tegemoet te komen, richten we vanaf academiejaar 2017-2018 voor niet-economische opleidingen 2 nieuwe multidisciplinaire vakken in: het vak Bouwstenen van OndernemerSCHAP en Businessplan in de praktijk.

 

Vak OndernemersZIN

Waarom is de ene persoon beter geschikt om te ondernemen dan de andere? Ontdek het bij het opleidingsonderdeel ‘OndernemersZIN’. Rasechte ondernemers vertellen over hun leven zoals het is: wat drijft hen? Wie zijn ze? Je wordt ondergedompeld in de context van het Limburgse ondernemerschap, neemt deel aan een netwerkevent, bezoekt bedrijven en incubatoren. Je steekt zelf de handen uit de mouwen door een event te organiseren met je mede-studenten uit alle opleidingen van de UHasselt.

Enkele studenten die eerder deelnamen, getuigen:

Britta Cerneels
Interieurarchitectuur, Praeses Sofia (2016-2017)

“In het vak OndernemersZin kwam ik niet alleen in contact met interessante mensen die een zelfstandige zaak oprichtten en uitbreidden, maar ook met medestudenten uit andere faculteiten met dezelfde motivatie tot ondernemen.

Dit zorgde voor uitdagende groepswerken en vele nieuwe vriendschappen."


Eveline Bruggheman , TEW

“De voornaamste persoonlijke groei die ik tijdens dit opleidingsonderdeel maakte, was de durf en de vaardigheid om vlotter contact te leggen met onbekende zakenmensen.

Of ik nu ooit ondernemer word of niet, het aanwakkeren van mijn ondernemend gedrag beschouw ik sowieso als een pluspunt.

Ik ben ervan overtuigd dat ook werknemers in de huidige arbeidsmarkt moeten blijk geven van een zeker ondernemerschap; autonoom en efficiënt je werk organiseren, initiatief nemen, vernieuwing brengen, flexibiliteit, motivatie, enthousiasme of prestatiedrang; het zijn allemaal ook belangrijke vaardigheden voor werknemers”.


Tom Venken, Kinesitherapie

“Het zelf verantwoordelijk zijn voor het organiseren van een evenement was een zeer leerzame ervaring. Dit heeft me meer inzicht gegeven in wat mijn sterktes en zwaktes zijn en hoe ik hier in de toekomst bij volgende ervaringen beter mee kan omgaan.

Het vak OndernemersZIN zou ik zeker aanraden aan studenten die ook geïnteresseerd zijn in wat het juist inhoudt om een ondernemer/zelfstandige te zijn”.


Piet Kusters, Industriële ingenieurswetenschappen
Magic Piet: Goochelaar en Mentalist
http://www.pietkusters.com/

“Het vak ondernemerszin heeft ervoor gezorgd dat ik mezelf de juiste kritische vragen stelde en ik heb besloten om fulltime mijn zaak uit te bouwen in de performerswereld. De tips van de ondernemers zijn bovendien goud waard: leer netwerken, volhardt, verzet je zinnen op tijd, stel een businessplan op, blijf jezelf, grijp kansen.

Elke lezing gaf me een enorme energieboost en was een leerrijke ervaring waar ik heel mijn leven profijt uit zal halen.”

Meer info in de studiegids


Vak Bouwstenen van OndernemerSCHAP

Je leert de theorie, methodiek, analyse, de elementen van een businessplan. Ook al ga je zelf niet ondernemen, toch nog zijn de basisbeginselen van een ondernemingsplan iets dat je zeker kan gebruiken in je professionele en dagelijkse leven.

Meer info in de studiegids

 

Vak Businessplan in de praktijk (vanaf academiejaar 2018-2019)

Of je nu zelf gaat ondernemen of niet. Naast kennis over de inhoud van een businessplan, is het zelf kunnen opmaken ervan zeer waardevol, zowel voor startende ondernemers, als voor afdelingshoofden, projectmanagers,.. binnen bestaande ondernemingen. In het opleidingsonderdeel ‘businessplan in de praktijk’ leer je onder mentorship van de docenten je eigen of een fictief bedrijfsplan opmaken.

 Meer info in de studiegids