UHasselt@school

UHasselt@school

PROEFRIT BIOWISKUNDE

Woendag 14 maart 2018 van 13.30 tot 17.00 uur

Griep, mazelen of ebola. Hoe verspreiden deze virussen zich doorheen de menselijke populatie?

Elk jaar zijn er in de krant of op tv een aantal berichten rond een epidemie van een bepaald virus. Meestal gaat het over een uitbraak van de wintergriep, maar de laatste jaren hebben we ook enkele andere virussen zien passeren zoals de Ebola uitbraak in West-Afrika.

Een belangrijke vraag hierbij is: hoe verspreiden deze virussen zich van mens naar mens?

We weten allemaal dat wanneer we als gezond persoon in contact komen met een ziek individu er een mogelijkheid is om ook ziek te worden. Maar eigenlijk hoe groot is deze kans om ziek te worden eigenlijk? En wanneer ik ziek ben, hoeveel kans heb ik om andere mensen ziek te maken?
In deze proefrit bekijken we dit probleem vanuit een wiskundige hoek en gaan we de verspreiding van een virus doorheen de menselijke populatie bekijken als een groot kansspel. Door de kansen te bekijken dat je ziek wordt van een virus en dat je dit doorgeeft aan andere mensen stellen we een wiskundig model op over hoe epidemieën zich verspreiden doorheen de volledige menselijke populatie. We bestuderen wanneer de volledige populatie kan besmet geraken met het virus of onder welke voorwaarden een epidemie zal uitsterven omdat iedereen die genezen is niet meer opnieuw besmet kan worden en er dus geen mensen overblijven om ziek te worden. Het spreekt vanzelf dat vaccinaties helpen om een epidemie te stoppen. In onze wiskundige modellen laten we dit ook zien.

We geven je tijdens deze proefrit een inleiding over wiskundige modellen die een epidemie beschrijven en voorspellen, en laten je aan de hand van een kansspel een epidemie na maken. Ook gaan we aan de hand van computersimulaties reële epidemieën proberen na te maken.

Het aantal inschrijvingen per proefrit is beperkt.
Schreef je in en ben je verhinderd door omstandigheden, laat dit even weten door een mailtje te sturen aan els.smeyers@uhasselt.be.

→ proefrit Wetenschappen