UHasselt SEE

Universiteit Hasselt School of Expert Education

UHasselt SEE

Belgische CIGO-deelnemers ontmoeten Amerikaanse ‘change-collega’s’    6 dec 2017

Belgische CIGO-deelnemers ontmoeten Amerikaanse ‘change-collega’s’
6 dec 2017

Hoe geeft Stad Hasselt haar veranderingstraject vorm? En wat is haar visie op dienstverlening? Een Belgisch-Amerikaanse delegatie zat 1 december op Corda samen met onder meer schepen Valerie Del Re om er een beter zicht op te krijgen. Het bezoek maakte deel uit van het CIGO-programma van UHasselt SEE. Ook Ron Fry – een wereldautoriteit als het gaat om veranderingsprocessen en organisatieontwikkeling – schoof mee aan.

“Wie anderen wil begeleiden in een veranderingsproces moet z’n eigen krachten, talenten en zwaktes goed kennen en benutten. In het CIGO-programma – Consultancy in Groepen en Organisaties – ervaren de deelnemers wat organisatieontwikkeling en de zogenaamde Appreciative Inquiry (AI) voor henzelf én voor hun organisatie kunnen betekenen”, zegt Stefan Coenen, directeur van UHasselt SEE. De UHasselt School of Expert Education organiseert de opleiding in samenwerking met KU Leuven.

Uitwisseling
In het kader van een uitwisselingsprogramma met de Appreciative Inquiry Commons van Case Western Reserve University, trokken 29 Amerikaanse deelnemers van het AI-programma naar Hasselt. Daar kregen ze dan het gezelschap van de 10 Belgische CIGO-deelnemers. Ook professor Ron Fry, bezieler van de AI-theorie en -methode, was erbij.

Op Corda Campus kreeg de internationale delegatie tijdens enkele sessies een glashelder zicht op de Stad Hasselt als organisatie. Schepen Valerie Del Re, OCMW-secretaris Peter Vanaken en Johan Peeters (projectmanager stadhuis) deden de visie van de Stad op dienstverlening uit de doeken én vertelden meer over haar structuur en organisatie. Ook het nieuwe stadskantoor kwam aan bod. Deelnemers benoemden aan het einde van de dag nog enkele concrete acties en aanbevelingen . Daarna volgde nog een rondleiding op incubator Corda.

Change professionals
De CIGO-opleiding richt zich tot interne en externe change professionals die een groot deel van hun loopbaan (zullen) wijden aan het begeleiden/ontwikkelen/adviseren van groepen, organisaties en interorganisatietrajecten in de profit en non-profitsector.

www.uhasselt.be/see