UHasselt SEE

Universiteit Hasselt School of Expert Education

Hele wereld leert in Jessa nieuwe techniek voor hartritmestoornissen

Hele wereld leert in Jessa nieuwe techniek voor hartritmestoornissen    22 mei 2019

Hele wereld leert in Jessa nieuwe techniek voor hartritmestoornissen
22 mei 2019

HASSELT -

Artsenteams van over de hele wereld strijken dezer dagen in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt neer om een nieuwe revolutionaire techniek aan te leren voor hartritmestoornissen. “Met deze nieuwe techniek kunnen we hartritmestoornissen nog efficiënter en veiliger behandelen”, zegt dokter Johan Vijgen.

Hartritmestoornissen zijn een veel voorkomende kwaal bij Belgen. Uit recente cijfers blijkt dat zowat één op de vier Belgen boven de 40 jaar getroffen wordt door voorkamerfibrillatie (VKF), de meest voorkomende hartritmestoornis. Bij voorkamerfibrillatie zorgt een onregelmatige elektrische activiteit ervoor dat de voorkamers het bloed niet efficiënt naar de hartkamers kunnen pompen. “Om hartritmestoornissen aan te pakken gaan we het hartweefsel dat de hartritmestoornis veroorzaakt, vernietigen door bewust kleine littekens te maken. Tijdens die zogenaamde ablatie gaan we de hartritmestoornis dus letterlijk wegbranden”, zegt Johan Vijgen, elektrofysioloog aan het Jessa in Hasselt en verbonden aan het Hartcentrum Hasselt. “Traditioneel wordt een ablatie uitgevoerd door middel van radiofrequentie. We plaatsen katheters via de lies in het lichaam, die we dan met behulp van röntgenfoto’s tot bij het bewuste hartweefsel brengen. Met radiofrequentiegolven maken we dan littekens in het hartweefsel die ervoor zorgen dat de negatieve prikkels worden tegengehouden.”

Met deze nieuwe techniek kunnen we hartritmestoornissen nog efficiënter en veiliger behandelenDr. Johan VIJGEN, elektrofysioloog aan het Jessa

Inwendige camera

Maar zo’n vier jaar geleden startte Jessa met een geheel nieuwe techniek om voorkamerfibrillatie aan te pakken. “In plaats van radiofrequentiegolven gebruiken we laserstralen om de littekens te maken”, zegt collega-elektrofysioloog Pieter Koopman. “We brengen nu een ballon via de lies in het hart. Omdat die ballon transparant is en voorzien is van een endoscoop kunnen we met de inwendige camera heel precies in het kloppend hart kijken. Vervolgens gaan we dan met laserstralen minutieus kleine stukjes weefsel in het hart weg laseren.” Wereldwijd werden zo’n 7.000 van deze zogenaamde ballonlaserablaties uitgevoerd op patiënten, 500 daarvan gebeurden bij Jessa. “Na een ziekenhuis in Praag hebben wij in Jessa wereldwijd het tweede meeste laserablaties uitgevoerd. Dankzij die jarenlange ervaring en met extra onderzoek zijn we er nu in geslaagd om een revolutionaire verbetering van deze laserbehandeling door te voeren. Met de verbeterde techniek hebben we in Jessa ondertussen al een tiental patiënten met succes behandeld.”

Japans artsenteam

De nieuwe versie van de laserablatie is volgens dokter Koopman veel efficiënter. “Ten eerste duurt een ingreep nu nog maar half zo lang: een uur in plaats van twee uur, waardoor de patiënt dus veel minder lang in slaap moet blijven”, zegt Koopman. “Daarnaast is de ingreep ook veiliger en is er minder kans op herval, waardoor je dus minder snel een nieuwe ingreep moet ondergaan.” Omdat Jessa het eerste ziekenhuis in ons land is die de techniek toepast en ook wereldwijd een voorloper is, is het ziekenhuis uitgeroepen tot ‘Center of Excellence’. Met deze titel kan Jessa opleidingen geven aan artsenteams van over de hele wereld. “Op dit moment is er een Amerikaans team van artsen uit Texas in Jessa om de nieuwe techniek aan te leren, maar we kregen ook al Franse artsenteams en een Japans team over de vloer”, zegt dokter Vijgen. Naast Jessa in Hasselt start ook het OLV ziekenhuis in Aalst binnenkort met de lasertechniek. Ook het hartcentrum van het UZ Brussel heeft al interesse getoond.

Johan Vijgen en Pieter Koopman, elektrofysiologen aan het Jessa in Hasselt. “Op dit moment is er een artsenteam uit Texas in Jessa om de nieuwe techniek aan te leren.”

Bron: 22/05/2019 Het Belang van Limburg

Dr. Johan Vijgen is ook docent bij de opleiding ECG voor huisartsen van UHasselt SEE. Meer informatie over een nieuwe editie van deze opleiding volgt.