UHasselt SEE

Mevrouw Marleen CUPERS

32-11-268666

marleen.cupers@uhasselt.be

Eerst even de definities. Biogebaseerde economie staat voor een maakindustrie die enkel biologische stoffen als grondstof gebruikt voor de productie van duurzame goederen. Voor een goed begrip: dat kan ook in de chemie. De circulaire economie staat voor productie waarbij alle onderdelen van een product op een of andere manier herbruikbaar of 100 procent recycleerbaar zijn. “Het staat voor veel experten vast dat dit de enige toekomst is voor onze economie”, zegt professor Tom Kuppens. “Maar het is voor veel bedrijven en overheden niet evident om die omschakeling te maken.”

Aanpak

Het postgraduaat loopt van eind maart tot eind november. Het staat open voor iedereen die bedrijven of overheden wil klaarstomen voor de overgang naar de biogebaseerde en circulaire economie. “De vraag waar iedereen mee worstelt: hoe pakken we dit aan?” zegt professor Kuppens. “Vandaar dit initiatief.”

De deelnemers aan het postgraduaat zullen niet enkel toelichting krijgen bij de werkingsprincipes van de biogebaseerde en circulaire technologieën, maar ook wetenschappelijk onderbouwde investerings- en beleidsbeslissingen moeten nemen én hun stakeholders daarvan moeten overtuigen. “Tot slot zullen ze ook hun eigen business case moeten uitwerken, liefst met hun eigen bedrijf of werkomgeving als voorwerp.”

Het postgraduaat, financieel gesteund door Interreg Vlaanderen-Nederland, loopt in samenwerking met veertien partners die daarvoor hun eigen experten in stelling brengen, zoals het VITO en het Nederlandse Centre of Expertise Biobased Economy. “Je krijgt dus niet alleen les van onderzoekers en professoren maar ook van experten uit het werkveld”, aldus nog Kuppens. “Binnen het postgraduaat wordt er ook samengewerkt met verschillende bedrijven. Een hands-on aanpak dus.”

Meer info: www.uhasselt.be/bce

Bron: HBvL (dc)