Logo UHasselt

menu

UHasselt SEE


Universiteit Hasselt School of Expert Education

Zorgprofessionals frissen anatomiekennis op in de snijzaal van de UHasselt

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Zorgprofessionals frissen anatomiekennis op in de snijzaal van de UHasselt    28 okt 2019

/images/vorming@uhasselt/REVAL Academy/Anatomie/Foto snijzaal HBvL.jpg
28 okt 2019

Vandaag in Het Belang van Limburg: "Gezocht nieuwe lichamen voor de UHasselt" 

De lijkenstop van UHasselt is opgeheven. De universiteit heeft nieuwe lichamen nodig voor de opleiding van toekomstige dokters, om nieuwe chirurgische technieken in te oefenen en voor wetenschappelijk onderzoek. Ook nieuw: na chirurgen krijgen ook kinesisten en op termijn verpleegkundigen en huisartsen de kans om hun anatomie op te frissen in de Diepenbeekse snijzaal. 

... Ook de faculteit revalidatiewetenschappen start vanaf dit jaar met extra bijscholing in de snijzaal voor kinesisten, huisartsen, ergo- therapeuten, mensen uit de zorgsector... “Via de REVAL Academy en School of Expert   Education bieden we al enkele jaren opfriscursussen aan voor   kinesitherapeuten. Dat trekken we nu open naar ‘zorgprofessionals’. We   geven hen in feite de kans om hun anatomische kennis op te frissen en up tp   to    date te houden”, beschrijven professor Frank Vandenabeele (53) en   onderzoek- ster Anouk Agten (34) van UHasselt. “We focussen op relevante   onderwerpen voor die doelgroep, met toepassingen uit de dagelijkse praktijk.   We starten met theoretische lessen en daarna volgt een workshop in de   snijzaal. Op die manier kan je een aantal moeilijke ziektebeelden of   aandoeningen in de praktijk analyseren en oplossen.”... 

Opfrissen

Elk academiejaar willen ze in het na- en voorjaar een lessenreeks voor een vijftigtal kandidaten inrichten. Kinesitherapeute Merel Van Reusel (31) uit Eigenbilzen is één van die eerste cursisten. “Ik werk op ZOL-campus Sint-Barbara, we zien in de praktijk veel hersenbloedingen of traumatische hersenletsels. Waarbij je dan soms moet zoeken: waar zit nu precies het letsel in de hersenen en welke impact heeft het? Een beetje opfrissing van de klinische neuro- anatomie is dan altijd nuttig.” Wie zijn de cursisten? “Dat gaat heel breed, er is veel interesse. Zelfs een student geneeskunde van Leuven. Hij wil hier extra ervaring opdoen, omdat hij in zijn master voor neurologie wil kiezen.” 

Bron: Het Belang van Limburg (artikel: Caroline Vandenreyt, foto's Karel Hemerijckx)

Lees het volledige artikel online via Het Belang van Limburg (enkel toegankelijk voor abonnees).