Logo UHasselt

menu

UHasselt SEE


Universiteit Hasselt School of Expert Education

UHasselt SEE

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Ondernemers ontvangen getuigschrift van International Management Excellence (IMEX)    10 jun 2015

Ondernemers ontvangen getuigschrift van International Management Excellence (IMEX)
10 jun 2015

Dertien managers en bedrijfsleiders hebben hun getuigschrift van ‘International Management Excellence’ (IMEX) ontvangen. Het IMEX-programma van de UHasselt School of Expert Education (UHasselt SEE) en Voka KvK-Limburg wil ondernemingen begeleiden naar meer en beter internationaal ondernemen. In 2016 volgt een nieuwe editie.

De (veelal technologisch opgeleide) ondernemers binnen IMEX hoopten vooral nieuwe inzichten te verkrijgen en elkaar te ‘gebruiken’ als consultant. Objectieve overwegingen werden gemaakt tussen het opzetten van buitenlandse vestigingen, het al dan niet verder uitbreiden buiten Europa, het ontwikkelen en aanvaarden van nieuwe producttakken of het verlaten van bepaalde markten.

“IMEX voorziet ondernemers en managers van een stevige basis aan strategische kennis voor internationale marktontwikkeling en export, een van de randvoorwaarden voor groei in Limburg. Investeren in samenwerking en strategische kennis loont immers, zo is al gebleken uit onder meer studies die Voka en UHasselt eerder uitvoerden. Vandaar ook het belang van het inrichten van dit type opleiding in Limburg”, zegt prof. dr. Piet Pauwels (UHasselt).

Prof. Piet Pauwels baseerde de opzet van de opleiding op de vijf kernuitdagingen om meer en beter te internationaliseren. Samen met collega proffen en experten werden vijf tweedaagse seminaries uitgewerkt. Het initiële idee om tot IMEX te komen werd mee ingegeven door Prof. dr. Cavusgil van Georgia State University (Atlanta, VS). Tijdens het recent bezoek van Prof. Pauwels in Atlanta, stond UHasselt eredoctor Cavusgil erop om de eerste afgestudeerden IMEX te feliciteren met persoonlijke videoboodschap. Kortom, een opleiding voor herhaling vatbaar.

Succesvolle bedrijven
“We zagen het als onze rol om onze ondernemers te ondersteunen op strategisch niveau”, zo stelt Johann Leten van Voka Limburg. “Een opleiding als IMEX – die voldoende strategische management kapstokken geeft – is een sterke meerwaarde om dure fouten te voorkomen. Export is immers duur en vergt veel investering en geduld.”

Onder de deelnemers succesvolle bedrijven, zoals de genomineerde Leeuw van de Export 2014 (Biobest), de Winnaar JCI Limburg 2015 (Luminex) en Factory of the Future 2015 (Provan). “Wederom een teken dat onze IMEX-deelnemers zichzelf durven heruitvinden en nadenken over hun waardepropositie.”

Eindwerken
De eindwerken van de dertien laureaten bestonden uit een analyse van internationale cases met aspecten uit de vijf modules die ze hebben doorzwommen in IMEX. Deze werden beoordeeld door een jury bestaande uit Johann Leten (Voka-KvK Limburg), Tinne Lommelen (UHasselt SEE), Kurt Vanleysen (EMS Services en moderator IMEX) en Armand Vliegen (Grenzeloos Ondernemen).

UHasselt SEE en Voka-KvK Limburg werken nu aan een nieuwe editie. “IMEX was een succes. De academische kennis van UHasselt ging hand in hand met de bedrijvenkennis en praktijkgerichte ervaring van Voka-KvK Limburg”, aldus de partners.

Meer info