Logo UHasselt

menu

UHasselt SEE


Universiteit Hasselt School of Expert Education

Uitwisseling met universiteit van Cleveland (USA) in opleiding CIGO: gesmaakte formule

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Uitwisseling met universiteit van Cleveland (USA) in opleiding CIGO: gesmaakte formule    17 mei 2016

Uitwisseling met universiteit van Cleveland (USA) in opleiding CIGO: gesmaakte formule
17 mei 2016

CONTACTPERSOON

Mevrouw Marleen CUPERS

32-11-268666

marleen.cupers@uhasselt.be


CIGO: verander de wereld, begin bij jezelf

Wie anderen wil begeleiden in een veranderingsproces, moet zijn eigen krachten, talenten en zwaktes goed kennen en benutten. De opleiding Consultancy in groepen en organisaties (CIGO) benadert veranderingsprocessen daarom niet alleen vanuit het team en de organisatie, maar ook vanuit de persoonlijkheid van de begeleider.

Als deelnemer aan het CIGO-programma ondervond Nathalie Jongen, personeelsfunctionaris MTB, dit aan den lijve: “Je krijgt veel feedback tijdens CIGO: commentaar op je persoonlijkheid, waarden, normen & gedrag. Zowel in positieve zin, als zaken waar je kan uit leren. Verrijkend en confronterend tegelijk. Het vraagt een open mind om hiermee om te gaan. Niet evident, maar eens je het doet, krijg je er zoveel voor terug.”

Als we Nathalie vragen wat haar het meeste is bijgebleven tijdens de opleiding dan glimlacht ze: “De startweek was zonder twijfel het meest indrukwekkend. Een beetje het Big brother gevoel: alle deelnemers samen in één huis en op elkaar aangewezen. Alleen de opdrachten en dagboek kamer ontbraken (glimlacht). Ik had me voorgenomen om het hele CIGO-gebeuren op me af te laten komen en ik ben eruit gekomen als een ander mens. Ik leef nu minder in mijn hoofd en durf meer los te laten.”

 

Appreciative Inquiry en kijken over continentsgrenzen heen

Appreciative Inquiry is een methodiek waarbij je kijkt wat al aanwezig is in een organisatie en daarop verder bouwt, in tegenstelling tot het bestaande weggooien en iets nieuws opbouwen. Inquiry betekent dat je assumpties los laat en nieuwsgierig kijkt naar wat er gebeurt. CIGO heeft de AI-techniek echt omarmd en biedt daarom een uitwisseling aan met Case Western Reserve University (CWRU) in Cleveland, USA. Als thuisbasis van de twee grondleggers van AI, is CWRU de bakermat van Appreciative Inquiry en biedt daar het MPOD (Master of Positive Organization Development and Change) programma aan. Tijdens de opleiding steken de MPOD-groep en de CIGO-groep de oceaan over om van elkaar te leren. De Amerikaanse groep zou eerder dit jaar ons land bezoeken maar door de onveilige Europese context na de aanslagen in Parijs, ging dit bezoek niet door. De Belgische CIGO-groep ging wel over de muur kijken in de US.

Nathalie: “Ik ben de Engelse taal niet zo machtig en dat was voor mij toch een drempel om in het programma te stappen, maar achteraf bleek mijn schrik nergens voor nodig! Dankzij wat extra Engelse lessen en de hulp en gastvrijheid van de Amerikaanse collega’s vormde de taal geen enkel probleem.”

Als we Nathalie vragen naar de meerwaarde van de uitwisseling dan antwoordt ze vol overtuiging: “Via een CIGO-collega hoorde ik het Engels spreekwoord: ‘the proof of the pudding is in the eating’ en tijdens de uitwisseling moest ik daar vaak aan denken. Je kan dikke boeken lezen over procesconsultancy en de theorie snappen, maar door het echt te ervaren, kan je die theorie beter plaatsen. In Cleveland ‘proef je de pudding’. Twee groepen die elkaar nog nooit ontmoet hebben, gaan in interactie en dan zie je alle theorie rond teams en processen tot leven komen. De uitwisseling was een onvergetelijke les in groepsdynamica.”

 

Weg uit de rush van alle dag

Alle seminaries van CIGO vinden plaats in een residentiële setting: de tweedaagse sessies gaan door in Heerlijckyt van Elsmeren (Geetbets), de opstartweek en de vierdaagse ‘workshop persoonlijk functioneren’ gaan door in Hubermont Space for Development (Hubermont). Dat heeft zo zijn voordelen, Nathalie licht toe: “Soms kom je er in de dagelijkse rush niet toe om dingen voor jezelf in vraag te stellen, omdat je geen tijd hebt of omdat je er niet wil over nadenken. CIGO was voor mij het perfecte alibi om dat wel te doen. Tijdens de opleiding word je gedwongen om uit die rush te stappen en na te denken over ‘Waar sta ik nu? Waar wil ik naartoe? Waarom doe ik wat ik doe?...’. Heel vaak stelt de groep jou de kritische vragen die je jezelf niet durft stellen en krijg je andere perspectieven aangereikt.”


Het beste cadeau aan mezelf

“CIGO is een aanrader als je zin hebt in een opleiding waarin persoonlijke ontwikkeling centraal staat in combinatie met groepsleren. Je leert veel conceptuele zaken maar niet in een klassieke les vorm. De opleiding voelde voor mij aan als een warm bad: 12 mensen met een verschillende achtergrond en professionele bezigheid die toch honger hebben naar dezelfde kaders en leerervaringen. We gunden elkaar ook die ervaringen. Je stimuleert elkaar om eens uit de band te springen en iets te doen wat buiten het normale gedrag ligt. Als dat gebeurt, zet dat je aan het denken over de anderen maar ook over jezelf. Je stelt jezelf in vraag: ‘Waarom reageer ik nu op die manier?’ Als je je open stelt en mee springt in dat bad, dan kan je massa’s bijleren. In die zin is CIGO is het beste cadeau dat ik mezelf ooit heb gedaan en waar ik in mijn job nog elke dag de vruchten van pluk.”

 

Opleiding CIGO

Ook zin gekregen om de oceaan over te steken voor CIGO? Lees alles over deze leerrijke uitwisseling en ‘proef de pudding’!

Editie 28 van de opleiding CIGO start in september 2017.

Meer info