Logo UHasselt

menu

Postgraduaat Stralingsdeskundige


Postgraduaat Stralingsdeskundige

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

TEVREDEN DEELNEMERS

“Ik werk als project engineer bij Interboring BV en ik heb een master in de industriële wetenschappen met als specialisatie bouwkunde. Interboring BV is ontstaan in 1983 met als hoofdactiviteit het boren en zagen van beton met behulp van diamanttechnieken. Door de jaren heen is Interboring zich meer gaan richten op werken binnen de nucleaire sector. Ondertussen zijn we al 20 jaar een gevestigde waarde als boor- en zaagbedrijf binnen deze sector.

Om extra kennis binnen te halen in ons bedrijf met het oog op toekomstige en lopende opdrachten heb ik me ingeschreven voor het postgraduaat Stralingsdeskundige. Ik wou vooral mijn basiskennis rond nucleaire veiligheid vergroten.

Het postgraduaat heeft mijn verwachtingen meer dan ingelost. De theoretische vakken zoals kernfysica, stralingsfysica en radiochemie vervulden precies de wens van het verbreden van mijn beperkte kennis van het verschijnsel radioactieve straling. De theorie werd afgewisseld met meer praktijkgerichte vakken zoals praktische stralingsbescherming en verschillende oefeningen. Dit zorgde voor een erg gevarieerd programma.

Omdat ik door opdrachtgevers vaak geconfronteerd word met verschillende meetapparaten bij het vrij meten van gebruikte machines en materialen, was het voor mij zeer interessant om de theorie en werking van de verschillende meetapparaten te leren kennen.

Een ander pluspunt van de opleiding is ook dat de verschillende lessen telkens werden gegeven door andere docenten, ieder met hun eigen professionele achtergrond. Dit helpt je bij het houden van een helikopter-view.

De opleiding was ook een perfecte gelegenheid om te netwerken met collega’s uit de sector.

Iedereen die tewerkgesteld is in de nucleaire sector maar hier niet specifiek voor gestudeerd heeft, zou ik het postgraduaat Stralingsdeskundige zeker aanraden. Ook voor mensen die een carrièreswitch willen maken of voor zij die hun kennis willen opfrissen kan de opleiding zeer nuttig zijn.”

Bart Geerkens | Head of operational planning bij INTERBORING

"De opleiding is een samenwerking tussen het Nucleair Technologisch Centrum NuTeC van UHasselt SEE en de SCK CEN Academy for Nuclear Science and Technology. En die mix van theoretische inzichten en praktijkervaring werkt. Hoewel ik van opleiding ingenieur nucleaire technologie ben, heb ik ontzettend veel opgestoken van dit bijzonder praktijkgerichte programma. De docenten zijn stuk voor stuk experten in hun vakgebied die met hun verhalen boeien en inspireren."

Iris Vanstraelen | Preventieadviseur arbeidsveiligheid niveau 1 | Mensura

"Voor mij was het postgraduaat Stralingsdeskundige een schitterende manier om een bredere achtergrond te verwerven. Want hoewel ik al twee jaar in de sector werk, heb ik geen nucleaire basisopleiding genoten. Dit postgraduaat verruimde mijn blik op de verschillende toepassingen.”

Bert Leemans | Programme officer - EU Policies - Policy Officer bij de Europese Commissie, Departement Energie