Logo UHasselt

menu

Studie- en Studentenbegeleiding


Studiebegeleiding

Studie- en Studentenbegeleiding

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

FIT IN JE HOOFD?

Allerhande psychische problemen kunnen een goede concentratie in de weg staan. Misschien zit je hoofd vol piekergedachten, voel je je niet goed in je vel of heb je andere problemen?

Hieronder enkele tips en websites om je psychische gezondheid te verbeteren of te behouden:

Stop met piekeren

Piekeren is nefast voor de concentratie. Als je piekert naar aanleiding van concrete problemen (vb. een ruzie met je lief), is het soms beter om eerst die problemen op te lossen (vb. ruzie bijleggen) voor je aan het studeren gaat. Een goede babbel met een vriend/in of therapeut kan ook opluchten. Voor meer tips om piekergedachten te verjagen: ga naar de topic Piekeren. Als je denkt dat faalangst aan de oorzaak van je piekergedachten ligt, neem dan een kijkje bij het thema Faalangst voor meer informatie en tips omtrent het aanpakken van faalangst.

Verminder stress

Stress heeft een negatieve invloed op onze concentratie en het geheugen. Om je geest leeg te maken voor je begint te studeren, kan je bijvoorbeeld een relaxatieoefening doen. Ook de technieken van mindfulness, waarbij je leert je aandacht te richten op het hier en nu, kunnen een gunstige invloed hebben op je stressniveau en concentratie. Voor meer concrete informatie en tips omtrent het verminderen van stress: ga naar de topic Stress.

Zoek hulp

Soms zijn de problemen waar je mee kampt te groot om ze zelf op te lossen of voel je je gewoonweg niet goed in je vel, zonder dat je een concreet probleem als oorzaak kan aanduiden.

Het kan in dit geval een goed idee zijn om eens met een hulpverlener te gaan praten. Een studentenbegeleider of de studentenpsycholoog kan je helpen het één en ander uit te klaren en je eventueel doorverwijzen naar gespecialiseerde hulpverlening.
Je kan ook zelf op zoek gaan naar gespecialiseerde hulpverlening, via
http://www.fitinjehoofd.be/
http://www.jac.be/  
http://www.tele-onthaal.be/