Studie- en Studentenbegeleiding

Studiebegeleiding

Studie- en Studentenbegeleiding

HOE SCHAKEL IK AFLEIDING UIT?

Je aandacht wordt (soms ongemerkt) afgeleid van je studie. Interne en externe afleiders liggen maar al te vaak aan de basis van concentratiemoeilijkheden.

• Interne afleiders zijn onder andere honger, dorst, piekergedachten, … Je kan je bijvoorbeeld niet concentreren op je hoofdstuk Wiskunde omdat je telkens weer piekert over wat je nóg allemaal moet doen.
  • Externe afleiders zijn zaken uit je omgeving die je aandacht trekken en daardoor de concentratie op het studiemateriaal bemoeilijken. Een onaangepaste studieplek (vb. lawaai, vrienden die passeren, makkelijke toegang tot internet, tv op achtergrond, rommel op je bureau, …) kan bijvoorbeeld heel wat afleiding met zich meebrengen.

Het komt er op aan om alle afleiding zoveel mogelijk uit te schakelen. Ga eens na welke zaken jou soms afleiden tijdens het studeren en pak ze aan: verwijder zoveel mogelijk afleiders uit je studeerplaats, richt je studeerplaats eventueel anders in of ga op zoek naar een andere studeerplaats.

Enkele concrete tips om afleiders uit te schakelen tijdens het studeren:

Schakel interne afleiders uit

Begin niet te studeren met een lege maag, dorst of een volle blaas. Je aandacht zal dan immers automatisch afdwalen naar de lichamelijke ongemakken.

Je eet best een lichte maaltijd voor je gaat studeren. Te veel eten of eten dat zwaar op je maag ligt, bemoeilijkt de concentratie.

Tijdens het studeren kan je genieten van een lichte versnapering, bijvoorbeeld studentenhaver (noten en rozijnen bevorderen de werking van het geheugen). Drink voldoende water, om hoofdpijn te vermijden.

Maak komaf met piekergedachten

Informatie over piekeren en hoe dit in te perken, lees je in de gelijknamige topic Piekeren

Zoek een geschikte studieplek

• Kies een rustige plek om te studeren, bijvoorbeeld je eigen kamer. Als je thuis nergens een rustige plek kan vinden, kijk dan eens uit of er een plek is op de universiteit, in de bib, bij familie (vb. grootouders), … waar je kan studeren. Sommige studenten zoeken zelfs een klooster op om optimaal te kunnen studeren!
  • Studeer aan een bureau of studeertafel (niet in de zetel, op bed, …). Een bureau zal ‘studeergedrag’ min of meer uitlokken. Je bed, de zetel, de keukentafel zullen eerder ander gedrag uitlokken, waardoor je concentratie afneemt, je andere dingen begint te doen of je misschien zelfs in slaap valt, …Indien mogelijk kan je twee bureaus of tafels in je studeerruimte voorzien: ééntje voor de computer (ontspanning), een andere om aan te studeren. Je zal merken dat aan de studeertafel concentreren makkelijker zal zijn als aan de computertafel.
  • Zorg voor aangepast licht en een comfortabele stoel om te studeren.
  • Studeer in een niet te warme kamer, daar word je moe van.

Gebruik oordopjes

Als je nergens een rustige studieplekje kan vinden, kunnen oordopjes soelaas brengen.

Muziek kan er ook voor zorgen dat je niet wordt afgeleid door de omgeving, maar let wel op dat de muziek zelf je niet afleidt! Doorgaans is klassieke muziek of andere instrumentele muziek het beste om te studeren, gebabbel (vb. radio) of songteksten kunnen je afleiden. Experimenteer eens of jij met muziek kan studeren en welke muziek hiervoor het meest geschikt is.

Ruim op

Ruim voor je begint te studeren je bureau op. Leg enkel hetgeen je nodig hebt op je bureau, leg alles wat je niet nodig hebt uit je zicht (deze dingen kunnen je aandacht afleiden van de studie).

Zorg ervoor dat je alle spullen die je nodig hebt bij de hand hebt, zodat je niet moet opstaan om nog een rekenmachine, markeerstiften, … te zoeken.

Schakel externe afleiders uit

Zet je pc en/of internet uit als je dit niet nodig hebt tijdens het studeren. Een laptop kan je in de kast of een andere kamer zetten, bij een desktop kan je bijvoorbeeld de internetkabel uittrekken om de afleiding (verleiding van het internet) kleiner te maken.

Indien je internet nodig hebt om te studeren: zet dan enkel de websites die je nodig hebt open. Laat je niet verleiden door msn, facebook, google, …

Zet je gsm uit als je studeert, of leg hem in een andere kamer.

Maak duidelijke afspraken met je familie en vrienden. Maak hen duidelijk wanneer je studeert en liever niet gestoord wordt (hang bijvoorbeeld je planning op in de keuken, vertel je vrienden wanneer je niet bereikbaar bent, …).

Samen studeren?

Sommige studenten kunnen zich beter concentreren als ze samen met anderen studeren. Spreek bijvoorbeeld af om samen naar de bib te gaan of zoek een andere plaats waar jullie samen kunnen studeren.