Logo UHasselt

menu

Studie- en Studentenbegeleiding


Studiebegeleiding

Studie- en Studentenbegeleiding

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

TE WEINIG MOTIVATIE?

Het is makkelijker om je te concentreren op je studies als je er ook gemotiveerd voor bent. Als een vak of cursus je inhoudelijk interesseert, als je er graag meer over wil weten, zal je concentratie meestal niet zo’n probleem zijn.

Ook als je een concreet doel hebt om naartoe te werken (vb: ‘erdoor zijn na de eerste kans, zodat ik naar Pukkelpop kan’ of ‘mijn masterdiploma behalen zodat ik een fijne job kan zoeken’) is het doorgaans makkelijker om je te concentreren.

De mate waarin je gemotiveerd bent, verschilt uiteraard van moment tot moment en van vak tot vak. Sommige studenten ervaren motivatie als iets waar ze niets aan kunnen veranderen. Ofwel zijn ze gemotiveerd (hebben ze ‘zin’ om te studeren), ofwel niet, en daar is niets aan de veranderen. Niets is echter minder waar.

Je kan je motivatie stimuleren en daardoor ook je concentratie bewerkstelligen, hieronder enkele tips:

Stel jezelf lange termijn doelen

Denk eens na over wat je op lange termijn wil bereiken met je studies. Waarom studeer je eigenlijk? Wat is je doel? Schrijf dit (lange termijn)doel neer en hou dit voor ogen als je het moeilijk hebt om je aan je studiewerk te zetten.

Stel jezelf korte termijn doelen

Zet jezelf doelen op korte termijn: wat wil je in juli of september bereikt hebben? Wat dit trimester of semester bereiken? Wat is je doel deze maand, deze week, vandaag? Schrijf de doelen neer (gewoon onder elkaar of in een tijdschema) en tracht hier naartoe te werken.

Maak een to-dolijstje

Stel to-dolijstjes op. Telkens je een taak/doel bereikt hebt, schrap je het door. Het doorschrappen en zien krimpen van je lijstje kan zeer motiverend werken.
Meer info hierover? Neem een kijkje bij het thema 'werken met to-dolijstjes'.

Beloon jezelf

Bedenk een beloning die je jezelf geeft als je een doel bereikt hebt of als je je aan een afspraak met jezelf gehouden hebt (vb. een aflevering van een serie bekijken, een ijsje eten, …).

Maak jezelf niets wijs

Hou jezelf niet voor de gek met smoesjes zoals ‘ik heb geen zin’, ‘ik kan me nu toch niet concentreren’ en dergelijke. Denk in de plaats aan je doel en aan het goede gevoel dat je zal hebben als je dat doel bereikt en de beloning die je jezelf eventueel beloofde. Denk bijvoorbeeld ‘hoe beter ik me nu concentreer hoe sneller ik klaar ben’ of ‘als dit hoofdstuk af is mag ik een stuk chocola’ of ‘het moet toch gebeuren, ik kan dus beter nu even doorzetten’, of ‘als het af is voel ik me tevreden en veel plezieriger dan als ik nu opgeef, gauw doorwerken dus maar’, … Schrijf deze motiverende zinnen en gedachte(s) eventueel op en hang ze op de muur.

Installeer vaste gewoontes en routines

Studeer bepaalde vakken bijvoorbeeld wekelijks op een vast tijdstip en een vaste plaats (vb. elke zondag na het middageten om 14u naar je kamer gaan om Recht te onderstrepen). Gewoontes kunnen erg sterk worden, waardoor de motivatie voor die activiteit op dat moment vanzelf komt.

Kies je studieplek bewust

Zorg dat je studieplek een aantrekkelijke plaats is waar je graag vertoeft. Zorg voor een gemakkelijke stoel, een gezellige kamer, … zonder te veel afleiders (pc, gsm, rommel).

Laat jezelf boeien

Ontwikkel interesse in je vakken. Ga zelfs bij het saaiste vak op zoek naar interessante stukken, linken met een ander interessegebied, of hoe het vak je later in je beroepsleven nog van pas kan komen.

Entertain jezelf

Als student ben je je eigen coach. Spreek jezelf bemoedigend toe (vb. ‘komaan, nog een paar bladzijden!’), geef jezelf opdrachten (vb. ‘per alinea één zin onderstrepen’), wissel je studietaken en vakken af om het interessanter te houden. Lees ook niet steeds op hetzelfde tempo. Over voorbeelden kan je snel overheen lezen, definities lees je traag en grondig, … Je kan rijmpjes of deuntjes verzinnen om bepaalde opsommingen of namen beter te onthouden, …

Kortom: maak van studeren iets fijns!