Studie- en Studentenbegeleiding

Studiebegeleiding

Studie- en Studentenbegeleiding

WAAROM KAN IK ME NIET CONCENTREREN?

Het is geen evidentie voor studenten om (steeds) geconcentreerd te zijn. Maar een gebrek aan concentratie is lastig, concentratie is immers een noodzakelijke voorwaarde om iets te kunnen onthouden, om iets bij te leren. Echter, het verwerven van kennis vormt de grondslag van een academische opleiding.

Sommige mensen kunnen zich makkelijker concentreren dan anderen en ook de concentratieduur verschilt van persoon tot persoon. Belangrijk om weten is dat iedereen zich in principe wel kàn concentreren. Bij het bekijken van een film bijvoorbeeld, hebben de meeste mensen geen enkele moeite om zich 1.5u te concentreren.

Concentratiemoeilijkheden bij het studeren, kunnen verschillende oorzaken hebben. Lees hieronder meer over mogelijke oorzaken van concentratiemoeilijkheden en hoe je er komaf mee maakt.

Ga voor jezelf eens na welke oorzaken in jouw situatie van toepassing zijn en welke van de gegeven tips jij eens wil uitproberen.

Mogelijke oorzaken van concentratiemoeilijkheden:

• afleiding
  • gebrekkig timemanagement