Studie- en Studentenbegeleiding/StudentPoint

Studiebegeleiding

Studie- en Studentenbegeleiding/StudentPoint

STAP 6: BLOKKEN EN HERHALEN

Blok- en examenperiode in zicht? Tijd om te memoriseren!
Maar hoe doe je dat: blokken? Hieronder vind je heel wat tips om je leerstof goed te onthouden.

• Spreid studiemomenten

Het is beter om je studiemomenten doorheen het academiejaar te spreiden. Zo ben je goed voorbereid op je blokperiode.

- Ontdek hoe gespreid studeren werkt en hoe je het kan implementeren (filmpje, 2’)
- Check dit overzicht met enkele richtlijnen bij het spreiden van je studiemomenten

Tip: Omdat dagen aan één stuk studeren tijdens de blokperiode vaak de realiteit is, kan een blok- en examenplanning van pas komen!
Toch te laat begonnen? Bekijk onze last-minute tips

• Leg het uit aan jezelf

Haal actief informatie uit je geheugen: ‘vertel’ aan jezelf wat je leerde. Als leidraad gebruik je de inhoudstafel, je mindmaps: vertel per titeltje of per kernwoord wat je er nog over weet. En vergeet achteraf niet te controleren wat je vergat!

Tips over hoe je deze techniek, ook wel ‘retrieval practice’ genoemd, kan gebruiken in je studies vind je in dit filmpje (3’) en deze website

Check deze samenvattende infographic over de toepassing van ‘retrieval practice’?

• Combineer woord en beeld

Zoek beelden en probeer je leerstof visueel voor te stellen.
Ervaar het effect van beelden op je geheugen (filmpje, 7’)!
Een voorbeeld? Bekijk deze toepassing op het periodiek systeem.

Check onze concrete tips om woord en beelden combineren tijdens het studeren.

• Switch tussen onderwerpen

Wissel tijdens het studeren van een vak tussen verschillende topics of opgaven. Maak bijvoorbeeld na één hoofdstuk theorie de oefeningen, of herhaal de twee voorgaande hoofdstukken na elkaar. Zo boost je jouw geheugen én leg je makkelijker verbanden!

- Maak kennis met de basisprincipes van deze techniek, ook wel ‘interleaving’ genoemd.
- Bekijk dit concreet voorbeeld (filmpje, 2’).
- Meer achtergrondinformatie over deze techniek

•  Geheugentechnieken

Mnemotechnieken zijn geheugentechnieken die je kunnen helpen om feitenkennis makkelijker te onthouden.

- Maak kennis met 6 nuttige geheugentechnieken
Dit filmpje (6’) werkt de technieken nog wat verder uit met handige voorbeelden.
Dit zijn de 3 basisprincipes bij het ontwikkelen van goede geheugensteuntjes.

• Herhaal

Leerstof herhalen boost je geheugen. Zie het effect van herhaling op je geheugen in de vergeetcurve.

Hoe kan je herhalen?

Herhaal alles wat je studeerde met behulp van je inhoudstafel (reproduceer de leerstof uit je geheugen)
Herhaal de verbanden tussen de hoofdstukken
Herhaal de moeilijkste oefeningen van elk type

Wist je dat…

Lezen en herkennen is niet hetzelfde als zelf reproduceren! Leer meer over het effect van passief versus actief herhalen én maak je kennis met manieren om je leerstof op een actieve manier te herhalen (filmpje, 5’)

• Controleer of je het kent

Vertrouw niet zomaar op je geheugen, maar test jezelf. Door jezelf te testen, controleer je of je de leerstof kent én versterk je jouw geheugen.

Je kan jezelf testen aan de hand van voorbeeldexamenvragen, zelfgemaakte examenvragen, flashcards, doelstellingen in studieleidraad, blokwijzer, ....

Zo werkt het test-effect werkt en kan je het toepassen (filmpje, 4’).
Breng met deze bijkomende ideeën ‘retrieval practice’ in praktijk.
Samengevat: zo kan je controleren of je de leerstof kent.

• Gaat het te traag?

Veel leerstof, beperkte tijd?
Maak kennis met 25 technieken om sneller én beter te leren.

• Handige apps

Er zijn tal van handige apps die je kunnen helpen bij het blokken en herhalen van je leerstof.

• Zorg voor goede studeeromstandigheden

✔ Organiseer je

- Zorg dat je leerstof een tweetal weken voor de start van de examens blokklaar is.

- Beslis waar je gaat studeren.
Deze website geeft je inspiratie, alsook voor- en nadelen per studieplek.
Dit filmpje (3’) geeft je tips om thuis een goede studieplek in te richten.
Studeren op de campus? Hier vind je de mogelijkheden.

- Zorg voor een georganiseerde studieruimte.
Creëer stap voor stap je ideale studieplek.

- Maak een realistische examenplanning. Op deze website ontdek je hoe je dat doet.

✔ Blok gezond

Zorg voor een gezonde geest in een gezond lichaam. Lees alles over eten, slapen, genotsmiddelen en medicatie.

✔ Pauzeer

Neem regelmatig pauze en zorg ervoor dat je pauze werkt

✔ Voed je concentratie

Kom meer te weten over je concentratie en hoe ze te behouden

✔ Bewaak je motivatie

Zoek je wat inspiratie om je motivatie op peil te houden?
TOTAAL geen motivatie voor een vak? Deze website helpt je uit de nood!

Wil je je studiemethode met iemand bespreken? Maak dan een afspraak met je studiebegeleider!

Graag meer weten?

• In dit filmpje legt Tim Surma uit waarom leren belangrijk is.
  • Mensen met een ‘growth mindset’ leren makkelijker. Check deze website voor meer info!
  • De 6 meest efficiënte studie-strategieën? Ontdek ze:
    - op deze website
    - in dit filmpje (8’)

Werkt een link niet? Laat het ons weten!
Zelf nog interessante links gevonden? Geef het ons door!