Logo UHasselt

menu

Universiteitsfonds


Waarvoor kiezen?

Universiteitsfonds

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

GEZONDHEID & PATIËNTVEILIGHEID

 

   
   

 

Multiple Sclerose (MS)

MS is een ziekte die zowat 1 op 1000 personen treft in België en gepaard gaat met toenemende neurologische problemen waaronder vermoeidheid en verlammingsverschijnselen. Meestal wordt de diagnose gesteld op jongvolwassen leeftijd. De oorzaak van de ziekte is nog niet bekend. Alhoewel er de laatste jaren nieuwe middelen beschikbaar zijn gekomen die de ziekte afremmen, blijft er nood aan wetenschappelijk onderzoek om betere geneesmiddelen te ontwikkelen. Het Biomedisch Onderzoeksinstituut werkt voor het MS onderzoek nauw samen met de PHL en het MS en Neurologisch Revalidatiecentrum van Overpelt. Samen vormen zij het grootste MS onderzoekscentrum in België.

 

Patiëntveiligheid

Bij patiëntveiligheid staat het belang van de patiënt centraal zowel vanuit medisch als economisch standpunt. Het doel is rond de faculteit TEW een "Center of Excellence" uit te bouwen. In de gezondheidssector hebben ziekenhuisen, bejaardentehuizen, zorginstellingen, zorgverzekeraars, artsen en verpleegkundigen nood aan een doorbraak in dit aspect van het gezondheidsbeleid.

 

Gewrichtsreuma

Reumatoïde artritis is een vorm van ontstekingsreuma die gekenmerkt wordt door langdurige gewrichtsontstekingen. De ziekte treft 3 x meer vrouwen dan mannen. De ziekte kan op alle leeftijden optreden, maar het meest frequent tussen 25 en 35 jaar. De oorzaak is nog steeds onbekend. Het is een auto-immuun ziekte, een ziekte waarbij het lichaam zijn eigen weefsels aanvalt. Om de ziekte onder controle te houden blijft er nood aan wetenschappelijk onderzoek om nieuwe geneesmiddelen te ontdekken of bestaande te verbeteren. Ook is het van groot belang dat er onderzoek blijft gebeuren naar de oorzaak zodat in de toekomst voor een structurele oplossing gezorgd kan worden.

 

E-Health

Het onderzoek rond digitale media heeft de afgelopen jaren ook geleid tot toepassingen in de e-health sector. Met name heeft het onderzoek naar breedband ICT geleid tot innovatieve oplossingen om chronisch en langdurig zieke kinderen virtueel in hun klas aanwezig te laten zijn.
Multidisciplinaire teams hebben eveneens onderzocht hoe breedbandtechnologie op termijn kan worden ingezet in de ondersteuning van thuiszorg.

 

Biosensoren

Biosensoren zijn kleine elektronische apparaatjes die het mogelijk maken om biomoleculen in zeer lage concentraties te detecteren. Het uiteindelijke doel is om routinematige analyses op een snelle en eenvoudige manier te kunnen uitvoeren zodat ziekten in een zeer vroeg stadium kunnen worden herkend. Door het elektronische karakter van de biosensor behoort een automatisering tot de mogelijkheden.