Logo UHasselt

menu

UHasselt


Actueel

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

FAQ OPSTART ACADEMIEJAAR

Waar en wanneer heb ik les?

Je vindt de uurroosters via deze webpagina

Wat is Blackboard en waar vind ik het?

Blackboard is het digitale leerplatform dat we aan UHasselt gebruiken. Je vindt een rechtstreekse knop naar de toepassing op de pagina 'Studenten en doctorandi' op deze website. Meer details over het leerplatform vind je hier
Kijk zeker ook even op de website van Blackboard zelf. Je vindt er informatie over hoe en waar je je cursussen vindt, waar je taken kan indienen, hoe je kan deelnemen aan Blackboard Collaborate, enz. 

Het academiejaar start in 'code oranje'. Wat betekent dat voor mij?

Dat betekent dat jij het academiejaar kan starten zoals gepland. Want wij hadden alles al voorbereid in code oranje. Bovendien zaten onderwijs in kleine groepen en blended learning (een mix van on- en off-campus onderwijs) al ingebakken in ons onderwijsmodel. 

Door te starten in code oranje nemen we als universiteit onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Ik heb les op de campus. Waar moet ik rekening mee houden?

Volg de lessen on-campus volgens jouw rooster. Als in je rooster een online les is ingepland, is het niet de bedoeling om naar de campus te komen. Zo houden we het voor jou en al je medestudenten veilig.
 
In de planning is er rekening mee gehouden dat je tussen online en on-campus lessen tijd hebt om je te verplaatsen. Toch kan het voorkomen dat je daar tussen twee sessies te weinig tijd voor hebt. Dan mag je de online les op de campus volgen (bijvoorbeeld aan de tafels op de Agora, in het restaurant of in de studiecellen).

On-campus moet je:

 • altijd de veiligheidsmaatregelen volgen. Ze zijn met duidelijke signalisatieborden aangegeven. 
 • Het mondmasker moet je dragen vanaf de signalisatieborden buiten op de campus, in alle gemeenschappelijke ruimten én in de aula's en leslokalen
  Dit stroomschema illustreert de mondmaskerplicht in code oranje. 
 • in de aula's en leslokalen neem je alleen plaats waar dit aangegeven is (groene bol). Ook hier houden we dus afstand!

Ik heb online les. Waar kan ik terecht voor hulp bij ICT-problemen?

Heb je een technisch probleem, dan kan je terecht bij het IT-self serviceportaal via www.uhasselt.be/IT-servicedesk. Je kan het portaal ook als app downloaden (Google Play of App Store).
 

Waar kan ik terecht met vragen omtrent mijn studies?

Het Studentpoint op de Agora (campus Diepenbeek) is elke werkdag open van 10 tot 14 u. Je kan er vrijblijvend langsgaan voor al je vragen in verband met je studies, hoe te studeren, faciliteiten, aanpak examens,...maar ook als je met twijfels zit of het even niet meer weet.
Je kan ook mailen naar studentpoint@uhasselt.be.

Met administratieve vragen (mobiliteit, studentendossier,...) kan je terecht bij de studentenbalies op campus Diepenbeek en campus Hasselt, elke werkdag van 9 -12 u. en van 13 - 16 u. (op vrijdag tot 14 u.)

Wat te doen bij COVID-19-symptomen?

UHasselt doet er alles aan om van de campussen laagrisicozones te maken. Dat wil zeggen dat als je alle richtlijnen opvolgt de kans zeer klein is dat je besmet raakt. Toch kan het gebeuren dat je ziek wordt. Volg dan onderstaande richtlijnen goed op.

Je wordt ziek op de campus: 

Je gaat onmiddellijk naar huis. Doe dit ofwel alleen of laat je ophalen door iemand uit je persoonlijke bubbel. 

 • Indien nodig, bel het noodnummer zodat een EHBO-medewerker je kan afzonderen   in een EHBO-lokaal waar je kan wachten op vervoer naar huis.
 • Neem  contact op met je huisarts en volg zijn/haar advies op in verband met afwezigheidsduur en testing.

Je wordt thuis ziek:

 • Blijf thuis en meld je afwezigheid via de normale procedure.
 • Neem contact op met je huisarts en volgt zijn/haar advies op in verband met afwezigheidsduur en testing.

Wat te doen bij een bevestigde COVID-19-besmetting?

 1. Volg de instructies van jouw behandelende arts en ga in quarantaine.
 2. De overheid start mogelijk het proces van contact tracing op. Vanuit UHasselt vragen we alvast jouw volledige medewerking hieraan.
 3. Breng UHasselt op de hoogte via mail naar coronavirus@uhasselt.be met de studentenadministratie@uhasselt.be in copy.
  1. Je zal een formulier ontvangen* met meer uitleg waarop je alle personen waarmee je binnen UHasselt een hoogrisicocontact hebt gehad kan aangeven, formulier hoogrisicocontacten.
  2. Hoogrisicocontacten zullen een mail ontvangen van coronavirus@uhasselt.be om hen te verwittigen dat ze in contact zijn geweest met iemand die positief getest is voor het covid-19. 

*De persoonsgebonden informatie die je ons bezorgt zal enkel en uitsluitend gebruikt worden om de desbetreffende personen te contacteren en te verwittigen dat zij een hoogrisicocontact hebben gehad met een covid-19 positief geteste persoon. Op deze manier kunnen we hen helpen hun eigen gezondheid en die van anderen te beschermen. Deze informatie zal verwijderd worden uit onze bestanden van zodra deze niet meer relevant zal zijn

Wat zijn risicocontacten?

 • Hoogrisicocontact:  Een persoon die meer dan 15 minuten (cumulatief) in dezelfde kamer/gesloten omgeving was met een COVID-19 patiënt, waarbij niet steeds een afstand van 1,5 m werd gerespecteerd en/of mondmasker werd gedragen.
 • Laagrisicocontact: Een persoon die zich in dezelfde kamer/gesloten omgeving bevond met een COVID-19 patiënt, maar daarbij minder dan 15 minuten (cumulatief) binnen een afstand van <1,5 m was.

Wat als een huisgenoot positief heeft getest op COVID-19?

 1. Blijf thuis en meld je afwezigheid via de normale procedure.

 2. Neem contact op met je huisarts en volgt zijn/haar advies op in verband met afwezigheidsduur en testing.

Als je in quarantaine moet maar je bent zelf niet ziek, neem contact op met je faculteit om de mogelijkheid van online onderwijs voor alle lessen gedurende deze periode te bespreken.

Voor on-campus lessen waar een verplichte aanwezigheid is, moet je  een afwezigheidsmelding doen via je studentendossier. Als afwezigheidsattest is een verklaring op eer voldoende.

Als je zelf wel ziek bent of een positieve coronatest aflegt, volg dan de instructies voor een bevestigde COVID-19 besmetting (zie de vraag hierboven).

Mag ik studeren in de bib?

Dat mag, maar de vraag is vaak groot en door de coronamaatregelen het aanbod aan plaatsen beperkt. Er is nu immers overal 1,5 meter afstand tussen de werkplekken. Om iedereen een faire kans te geven op een studieplek wordt vanaf nu – en dit zolang de coronamaatregelen aanhouden – een online reservatiesysteem toegepast: Take a seat! 
De reservatie van een zitplaats in de bibliotheek is verplicht. Voor een kort bezoek (zonder zitplaats) is reserveren niet nodig.

Je leest alles over de openingsuren en dienstverlening van de Campusbibliotheek Diepenbeek en de Rechtsbibliotheek Limburg op de website van de bibliotheek.

Kan ik eten in het restaurant? 

De restaurants gaan opnieuw open op maandag 21 september. 

Op campus Hasselt kunnen enkel broodjes afgehaald worden. Bestellen kan tot 10 uur via  https://uhasselt.umamishop.be/. Afhalen kan tussen 11.30 en 13.00 u.

Het restaurant in Diepenbeek is open:

 • van 10.00 - 13.30 u. voor broodjes en worsten- en kaasbroodjes 
 • vanaf 11.30 - 13.30 ook voor soep en warme maaltijden

‘s Avonds is het restaurant gesloten.

Om drukte bij het afruimen te voorkomen zijn extra afruimhoeken ingericht. Betalen doe je bij voorkeur cashless. Je kan je PingPing opladen met de Payconiq app op je smartphone, zo hoef je de Ping-automaten niet te gebruiken. Betalen met PingPing is trouwens goedkoper. 

Volg de ter plaatse aangegeven veiligheidsvoorschriften nauwgezet op. Hoe je je aanwezigheid in het restaurant moet registreren wordt nog meegedeeld. 

Ik wil een buitenlandse ervaring opdoen

Registreren voor een buitenlandse reis in het kader van een opleidingsonderdeel is verplicht. Studenten en doctoraatstudenten die nog geen exchange dossier hebben in hun studentendossier, moeten zich verplicht registeren via dit Google Formulier

Heb je een buitenlandse uitwisseling, stage of project gepland, dan gelden volgende richtlijnen:

Het is belangrijk dat je rekening houdt met de kleurcode die geldt in het land of de regio waar je naar toe gaat. De kleurcodes kan je hier raadplegen

Wanneer mag je vertrekken?

Groene zones

Je mag vertrekken naar landen en regio’s met een positief reisadvies, zogenaamde ‘groene zones’, op voorwaarde dat de universiteit of organisatie waar je naar toe gaat academische activiteiten organiseert waar een (gedeeltelijke) aanwezigheid vereist is. Reizen voor enkel online onderwijs of online stage is niet toegelaten.

Oranje zones

Je mag vertrekken naar landen en regio’s in een oranje zone op voorwaarde dat je hiervoor goedkeuring krijgt van de dienst Internationalisering. Deze vraag je aan via dios@uhasselt.be. Let op: deze goedkeuring is verplicht! 

Ook voor deze buitenlandse reis geldt dat de universiteit of organisatie waar je naar toe gaat academische activiteiten moet organiseren waar een (gedeeltelijke) aanwezigheid vereist is. Reizen voor enkel online onderwijs of online stage is niet toegelaten.

Rode zones en niet EU-landen

Je mag vertrekken naar landen en regio’s in een rode zone en naar niet EU-landen op voorwaarde dat je hiervoor goedkeuring krijgt van de dienst Internationalisering. Deze vraag je aan via dios@uhasselt.be. Let op: deze goedkeuring is verplicht! 

Je moet daarnaast ook een Invitation letter of document aanvragen bij de ontvangende universiteit of organisatie waarin zij bevestigen dat je welkom bent. Dit document moet je kunnen voorleggen bij eventuele grenscontroles. Natuurlijk geldt ook hier de voorwaarde dat de universiteit of organisatie academische activiteiten organiseert waarbij (gedeeltelijk) fysieke aanwezigheid vereist is. Dus enkel online onderwijs of online stage is niet toegelaten.  

Dit moet je zeker doen voor je vertrekt: 

Het is jouw verantwoordelijkheid om na te gaan of het mogelijk is om naar het land van bestemming te reizen.  Check vooraf en op de dag van vertrek de reisadviezen van de Federale overheid. Ga na of jouw land van bestemming buitenlanders op haar grondgebied toelaat en/of quarantaineregels oplegt. Meer informatie kan je vinden op deze kaart, via de website van de ambassade van het land van bestemming of via je gastinstelling of -organisatie. 

Schrijf je zeker ook in op TravellersOnline. Zo kan de (Belgische) ambassade je snel bereiken indien nodig. Wees je er ook van bewust dat het risico bestaat dat je niet zoals gepland terug in België kan geraken.

Vraag een ‘Invitation letter’ of een document aan de ontvangende universiteit of organisatie waarin ze bevestigen dat je welkom bent.  Dit document moet je kunnen voorleggen bij eventuele grenscontroles.

Vóór je terugkeert naar België ben je verplicht om het terugkeerformulier in te vullen, het Passenger Locator Form.

En vergeet niet om goedkeuring voor je vertrek te vragen aan de dienst Internationalisering (dios@uhasselt.be), wanneer je bestemming in een oranje of rode zone ligt. Dit is verplicht! 

Belangrijk!

Als de (epidemiologische) situatie in het land van bestemming verandert voor of op de dag van je vertrek, kan ook dit reisadvies opnieuw veranderen. Indien er een wijziging is van de kleurcode, neem je contact op met de dienst Internationalisering (dios@uhasselt.be)

Ter plaatse dien je je altijd te houden aan de lokale regelgeving.

Eventuele extra kosten in het kader van het coronavirus moet je zelf dragen (eventuele testen, quarantaineperiodes, een verlengd verblijf, ...). Erasmusstudenten met een Erasmusbeurs kunnen wel een verlenging van hun periode aanvragen (let op: geen garantie op goedkeuring). Voor meer info kan je terecht bij Laurien Stuvers.

Als het toch niet mogelijk blijkt om op je bestemming te geraken, moet je zo snel mogelijk contact opnemen met je faculteit en met Laurien Stuvers om eventuele alternatieven te bespreken.

Als je vragen hebt over je geplande reis, kan je contact opnemen met deze dienst via dios@uhasselt.be of 011 26 90 43. 

Is er nog een studentenleven?

Jazeker! Vanaf de start van het academiejaar is er Student Ville, en dat 5 weken lang. Op de parking van de Fitlink kan je dan geheel coronaproof feesten. De studentenverenigingen hebben allerlei leuks in petto. Je verneemt er snel meer over.

Of wat dacht je van sporten? Kijk snel op www.studentensportlimburg.be, download de app en start to move!

Een gezellig avondje naar de film, een tof theaterstuk meepikken,...ook dat is allemaal mogelijk. En met fikse kortingen voor UHasselt-studenten. Volg snel Stuvo op Facebook, www.facebook.com/StuvoUHasselt of lees er alles over op www.uhasselt.be/Cultuur.

Wil je met je studentenvereniging of -groep zelf het heft in handen nemen en een coronaproof event organiseren? Zorg dan in de eerste plaats dat je een groen CERM (COVID Event Risk Model) hebt en stuur daarna je aanvraag met draaiboek naar johan.schoofs@uhasselt.be


Op kot?

Zit je op kot, dan gelden ook daar coronarichtlijnen. Kotfeestjes kunnen momenteel niet. Je mag wel mensen uit je persoonlijk sociale bubbel ontvangen. Zij moeten natuurlijk ook de veiligheidsmaatregelen volgen.
Wil je toch een kotactiviteit (geen feestje!) organiseren, dan moet je daarvoor een officiële aanvraag indienen.
Wat kan en niet kan op kot lees je op de FAQ van kotatlimburg.be (tab 'corona').