Logo UHasselt

menu

UHasselt


Academiejaar 2021-2022

Academiejaar 2021-2022

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

FAQ CORONAVIRUS 2021-2022

Mag ik naar de campus komen?

moet ik nog een mondmasker dragen?

Gelden er nog andere coronamaatregelen?

Wat te doen bij een bevestigde COVID-19-besmetting?

Een kot- of huisgenoot is besmet, wat moet ik doen?

Wat te doen bij COVID-19-symptomen?

Wat te doen bij symptomen van verkoudheid?

Ik ben nog niet gevaccineerd, maar wil me nu wel laten vaccineren. Kan dat nog?

Wat zijn de gevolgen van de coronapandemie voor het studentenleven?

Wat als ik voor mijn studies naar het buitenland wil?  
Mag ik naar de campus komen?

Absoluut, alle lessen mogen op volle capaciteit op de campus georganiseerd worden. In My Timetable vind je je uurrooster. Met vragen over de lessen kan je steeds terecht bij jouw faculteit of school.   Moet ik nog een mondmasker dragen?

Ja, ook na 1 oktober 2021 omdat het virus nog niet helemaal de wereld uit is. In de lessen en als je je verplaatst op de campus, blijft het dragen van een mondmasker voorlopig dus verplicht. Op je werkplek in de bib en natuurlijk tijdens het eten in het restaurant mag het mondmasker uit. Ook als je met een groepje medestudenten samenzit op bijvoorbeeld de Agora, mag het masker af. 
 


Gelden er nog andere coronamaatregelen?

Ook ventilatie en handen ontsmetten blijven belangrijk om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. Op verschillende plaatsen op de campus staan ontsmettingszuilen, maak er zeker gebruik van. In alle toiletblokken heb je natuurlijk ook steeds de mogelijkheid om je handen te wassen. 

De lokalen worden ook maximaal geventileerd. Je kan zelf je steentje bijdragen door de ramen open en/of in kipstand te zetten in lokalen waar dit mogelijk is. Er zijn ook ruimtes waar geen ramen zijn, maar deze worden mechanisch geventileerd met aanvoer van buitenlucht. Onze technische en preventiediensten monitoren de ventilatie in de gebouwen voortdurend. 

Wat te doen bij een bevestigde COVID-19-besmetting?

  • Volg de instructies van jouw behandelende arts en ga in quarantaine.
  • De overheid start mogelijk het proces van contact tracing op. We vragen alvast jouw volledige medewerking hieraan.
  • Ben je recent op de campus of op kot geweest? Breng UHasselt op de hoogte via mail naar coviduhasselt@securex.be. Securex (dit is de externe preventiedienst van UHasselt) zal je een formulier sturen met meer uitleg en enkele vragen.

Waarom moet ik dit formulier invullen?

Het doel is om het aantal besmettingen op onze campus te monitoren. Dit zal ons staat stellen om een risicoanalyse uit te voeren en indien nodig gepaste maatregelen te nemen om studenten en personeel te beschermen tegen verdere verspreiding van het virus.

Je antwoorden gaan naar de Externe Preventiedienst Securex (medische dienst) die de gegevens, met de garanties van het medisch beroepsgeheim, zullen verwerken. Dit initiatief komt bovenop en vervangt niet de activiteiten van de federale contact tracers, die tot doel hebben het verwittigen van de contacten van personen die positief getest zijn geweest. Een kot- of huisgenoot is besmet. Wat moet ik doen?

Raadpleeg bij een coronabesmetting van een huis- of kotgenoot of gezinslid altijd je huisarts. Die zal beslissen of je je moet laten testen en of je al dan niet in quarantaine moet.

Wat te doen bij COVID-19-symptomen?

Je wordt ziek op de campus

  • Je gaat onmiddellijk naar huis. Doet dit ofwel alleen of wordt opgehaald door iemand uit je persoonlijke bubbel. Indien nodig bel het noodnummer (999) dan zal een ehbo-medewerker je afzonderen in een ehbo-lokaal waar je kan wachten op vervoer naar huis.
  • Neem contact op met je huisarts en volg zijn/haar advies op in verband met afwezigheidsduur en testing.

Je wordt thuis ziek

  • Blijf thuis en meld je afwezigheid (studentenadministratie)
  • Neem contact op met je huisarts en volgt zijn/haar advies op in verband met afwezigheidsduur en testing.  
Test je positief, meld dit via coviduhasselt@securex.be

 

Wat te doen bij symptomen van verkoudheid?

Neem contact op met je huisarts, ook als je gevaccineerd bent. Je arts beslist of je getest moet worden en of je al dan niet moet thuisblijven. Volg de hygiënemaatregelen en draag een mondmasker. 

Voor alle andere vragen rond afwezigheidsmeldingen, stages, cursussen enz. neem je best contact op met je faculteit of studentenadministratie. 
 


Ik ben nog niet gevaccineerd, maar wil me nu wel laten vaccineren. Kan dat nog?

Enkele vaccinatiecentra blijven nog open tot midden oktober, dat is het geval voor de centra van Hasselt en Genk. Woon je niet in deze regio's, raadpleeg dan je gemeente, vaccinatiecentrum, huisarts of apotheker om te vernemen waar en wanneer je je nog kan laten vaccineren. 

 

Wat zijn de gevolgen van de coronapandemie voor het studentenleven?

In tegenstelling tot vorig academiejaar mogen heel wat activiteiten nu opnieuw georganiseerd worden. Via de Facebookpagina van Studentenvoorzieningen (Stuvo), facebook.com/StuvoUHasselt ben je altijd perfect op de hoogte.
Heb je zin om te sporten, download dan de app van StudentenSportLimburg en je bent vertrokken.  

Wat als ik voor mijn studies naar het buitenland wil?

Binnen Europa

Heb je een uitwisseling, stage of project binnen Europa gepland, dan ben je verplicht om rekening te houden met het reisadvies (= kleurcode) dat de Europese Commissie aan het land van je bestemming geeft. Raadpleeg hiervoor de Europese website Re-open EU

  • Groen: UHasselt-studenten kunnen reizen naar bestemmingen met code groen. Je moet hiervoor geen extra aanvraag indienen.
  • Oranje + rood: UHasselt-studenten vragen reistoestemming aan voor een bestemming met code oranje of rood via traveladvice@uhasselt.be. Pas na definitieve goedkeuring kan je de reis aanvatten.

Buiten Europa

Voor alle uitwisselingen, stages of projecten die plaatsvinden in een land buiten Europa, moet toestemming aangevraagd worden via traveladvice@uhasselt.beWe raden aan om het reisadvies af te wachten vóór je tickets boekt. 

Uiteraard is het voor alle buitenlandse verblijven noodzakelijk dat de gastinstelling (exchange) studenten toelaat. Bij twijfel, kan je altijd terecht op traveladvice@uhasselt.be en/of bij je facultair coördinator. Het is ook aangeraden om volledig gevaccineerd naar het buitenland te vertrekken.
 
Hou daarnaast altijd het reisadvies van de federale overheid in de gaten en leef de coronamaatregelen op je bestemming na. Je vindt alle informatie terug op de website van de federale overheid. We vragen om vóór je vertrek je reis te registreren via Travellers Online
 
Als er vragen zijn, kan je altijd terecht op traveladvice@uhasselt.be.
 
Wat moet je als student zelf doen?
1. Check steeds vooraf en op de dag van vertrek de reisadviezen van de Federale overheid.
2. Schrijf je in via TravellersOnline.
3. Vraag een ‘Invitation letter’ of een document aan de ontvangende universiteit/organisatie waarin bevestigd wordt dat je welkom bent, zodat je dit kan voorleggen bij eventuele grenscontroles.
4. Vraag steeds goedkeuring om te vertrekken aan de dienst Internationalisering (traveladvice@uhasselt.be), wanneer je bestemming niet in een groene zone ligt.
5. Vóór je terugreist naar België ben je verplicht om een terugreisformulier in te vullen. Vul hier het verplichte terugreisformulier in (Passenger Locator Form).
 
Extra toelichting
• Als het land van jouw bestemming code groen heeft, krijg je dus voorlopig toestemming zonder bijkomende voorwaarden om te reizen. We willen je daarbij wel op onderstaande aandachtspunten wijzen:
• Als de (epidemiologische) situatie in het land van bestemming verandert, kan ook dit reisadvies opnieuw veranderen. Het is een voorwaardelijke goedkeuring, onder voorbehoud van een wijzigend reisbeleid van de overheid. Indien er een wijziging is van de kleurcode, zie bovenaan voor de te volgen stappen.
• Het is jouw verantwoordelijkheid om na te gaan of het mogelijk is om naar het land van bestemming te reizen. Op deze kaart kan je opzoeken welke kleurcode jouw bestemming heeft en of je al dan niet wordt toegelaten. Ga na of het land van bestemming buitenlanders op haar grondgebied toelaat en/of quarantaineregels oplegt. Meer informatie kan je eveneens terugvinden via de website van de ambassade van het land van bestemming of via je gastinstelling of -organisatie.
• Van zodra je reis vastligt, registreer je dan via www.travellersonline.diplomatie.be (of via de ambassade van jouw land). Op die manier kan de (Belgische) ambassade je snel bereiken indien nodig. Wees je er evenwel van bewust dat altijd het risico bestaat dat je niet zoals gepland terug in België geraakt.
• Hou je te allen tijde aan de lokale regelgeving.